Quantcast
Channel: Biokemi-arkiv - Next Level Biohacking
Viewing all 323 articles
Browse latest View live

Dags att skrota urinstickorna?

$
0
0

urinstickorna ketostix

Jag rekommenderar alltid urinstickor till nybörjare inom ketogen kost, för att det är ett enkelt, kul och billigt sätt att se att man är på rätt spår. Dock varnar jag ALLTID för att fastna vid urinstickorna och förlita sig på dessa månad ut och månad in. De fungerar tyvärr inte.

BOHB och Aceton är bäst

Blodketoner eller utandningsketoner är överlägset när det kommer till att monitorera sin ketos. Acetoacetat i urinen kissar du ut och de gör inte så stor nytta. Faktum är att svinnet i urinen brukar bli mindre och mindre ju längre man är i ketos, och korrelerar bara för vissa individer till en bra ketos. Det beror också på hur mycket man dricker och hur koncentrerad urinen är.


Bilden ovan är jag i optimal ketos enligt min blodketonmätare men i låg ketos enligt urinstickorna. 

Det är inte ovanligt att i början få superhöga urinketoner (mörklila sticka) men knappt spårbara blodketoner. Det betyder bara att man kissar ut sina ketoner och att de inte kommer till användning.

Köp en freestyle precision xtra eller en Ketonix om du är seriös med mätandet!

Dela inlägget!

Inlägget Dags att skrota urinstickorna? dök först upp på Martina Johansson.


Nytt avsnitt av SOCKERSYSTRAR!

Case: Cellförändringar

$
0
0

Case – Sara 33 har återkommande cellförändringar
Sara har precis fått bekräftat att hon har cellförändringar i livmoderhalsen. Igen. Det finns fyra grader: CIN 1, CIN 2, CIN 3 och Cancer. Förra gången var för 5 år sedan (CIN 3) som opererades bort. Sara är nu jätteorolig och undrar om det finns något hon kan göra, då hon inte vill operera bort livmodern. Livmoderhalscancer är nästan alltid orsakad av vårtviruset HPV. Sjukdomen är som vanligast hos kvinnor 30-40 år samt kvinnor över 70 år, men 7 av 10 blir helt friska.

cellförändringar

Sara är i den åldern då risken för livmoderhalscancer är som störst, och hon har troligen HPV med tanke på tidigare CIN 3 samt operation. Givet vad jag vet om biokemi och cancermetabolism hade jag rekommenderat en väldigt strikt ketogen kost helt fri från mejerier. Jag hade köpt en blodsockermätare som mäter både blodsocker och ketoner och gjort det till mitt livs uppgift att ketoadaptera, samt boostat med terapeutisk dos C-vitamin på ca 5 gram om dagen. Glöm apotekets brustabletter, jag hade köpt en hink askorbinsyra i pulverform samt högdoserat D-vitamin på ca 5000IE.


Jag hade också tagit bort alla sötningsmedel och näringsoptimerat med massor av grönt på tallriken. Det vill säga inga fettbomber utan mycket spenat, grönkål och annat näringstätt. Inga bönor, inga nötter, inga fröer eller andra potentiella växtgifter och omega6-härdar.


Det här hade varit min strategi för alla typer av cancer samt jobbat mycket med det mentala för att jag tror att många sjukdomar kan vara en manifestation av psykologiska obalanser. Det här är dock ett högst personligt svar helt färgat av min tro på kroppens egna läkningsförmåga, men jag vet inte allt om HPV-virusets metabolism. Överlag vet jag inte mycket om cancer som beror på virus eller svampar, men jag hade använt den här lösningsmodellen ändå. För egen del alltså.


Om det är någon som har mer information eller idéer för hur man kan hantera cellförändringar så är det mer än välkommet! 


Dela inlägget!

Inlägget Case: Cellförändringar dök först upp på Martina Johansson.

Beroendehjärnan ute som E-bok!

$
0
0

Som ni har tjatat! 😉 Jag har fått mängder med mail varje vecka från läsare som  undrar när mina böcker kommer som E-böcker, och framförallt när Beroendehjärnan kommer som E-bok.

Jag älskar också E-böcker så jag har pushat på mitt förlag att göra E-böcker av mina böcker och först ut är Beroendehjärnan!

Den har varit slut överallt i flera månader men nu är äntligen tillbaka. Du köper den på Adlibris för ynka 47 kr

Du kan också lyssna på podden sockersystrar avsnitt 11 och 12 där jag pratar om bland annat den här boken, och allmänt om biokemi. Dock är alla deras avsnitt bra så lyssna på alla vettja! 🙂

Dela inlägget!

Inlägget Beroendehjärnan ute som E-bok! dök först upp på Martina Johansson.

Glöm inte D-vitaminet (det gjorde jag!)

$
0
0

Nu kommer jag att låta som en klagande svensk men herregud vad MÖRKT det är! Det slog mig att jag inte sett en svensk vinter sedan 2013, så jag har alltså lyckats hålla mig undan 3 vintrar i streck och drar nu iväg för en fjärde. Jag kollade igenom lite gamla blogginlägg från 2013 och såg att jag var jätteduktig på att ta rätt tillskott då. Om man bor i Asien har man andra problem än just D-vitamin, även om jag tror att ALLA behöver mer D-vitamin!


D-vitamin för energi och humör

Jag valde ut 10 studier på D-vitamin och depression som var max 3 år gamla för att se vad forskningen säger om det här med D-vitamin och humör. Den här från i år som publicerades i Journal of affective disorders var mest representativ. Det är mycket observationsstudier och lite svag metodik men alla studier säger i alla fall samma sak, och det är att många med depression blir hjälpta av D-vitamintillskott. Jag kollade sen på de tidigaste studierna av D-vitamin som verkar vara från 60-talet och där pratades det mest om D-vitamin mot hypotyreos och benskörhet.


Gamla studier lika intressanta som nya

Ibland kan det vara kul att kolla riktigt gamla studier för att se hur de tänkte då, om de var på rätt spår eller om de missade något helt fundamentalt. Ett jättekul exempel är ju den ryska forskare Anichkov som drog slutsatsen att mättat fett ger artärstelhet och hjärtsjukdom, från sina studier på kaniner. Nu vet vi mer om det här med artegen föda!

D-vitamin, ämnesomsättning och immunförsvar

C-reaktivt protein (markören för inflammation, kallas också sänka) ökar med minskande D-vitaminnivåer och forskare har sett att leukocyter (vita blodkroppar) har receptorer för D3 så att vitaminet kan påverka de cellerna direkt. Det kan förklara kopplingen mellan D-vitaminbrist och autoimmunitet! Här kan du läsa vad ett gäng österrikiska forskare kom fram till.

Chris Kresser har också skrivit bra om D-vitamin och sköldkörtelproblem. Bland annat verkar Hashimoto’s alltid vara förknippad med kroniskt låga D-vitaminnivåer.


Människan är ju egentligen anpassad för att bo nära ekvatorn, och mina framtidsplaner inkluderar definitivt att bo mer söderut! Fram tills dess tänker jag knapra D-vitamin i alla fall!

Jag samarbetar med Bodystore och har därför en köplänk till ett D-vitamintillskott från deras butik. D3 är aktiva formen av D-vitamin och den här från helhetshälsa innehåller 3000IE (75ug) och kostar typ 120 spänn för 100 tabletter. Jag tyckte att det var prisvärt.

Du hittar den här!


Tar du D-vitamin nu på hösten/vintern? 

Dela inlägget!

Inlägget Glöm inte D-vitaminet (det gjorde jag!) dök först upp på Martina Johansson.

Videoblogg: Forskning om mättat fett

$
0
0

Jag fick feeling och gjorde en lite video om hur jag tittar på forskning. Det är inte viktigt vad jag hittar utan hur jag ifrågasätter källor och tittar efter kopplingar till industrin och andra intressenter. Jag gjorde den här videon på en kvart och den är i princip helt oredigerad. Hade jag hunnit tänka lite hade jag kunde säga en hel del mer om studiens utförande.

Skriv gärna om du gillar den här typen av videos!

För mig var det väldigt skoj att göra så jag gör gärna fler 🙂 Önska i så fall ämne eller länka vetenskapliga artiklar.

Dela inlägget!

Inlägget Videoblogg: Forskning om mättat fett dök först upp på Martina Johansson.

Probiotikatest nummer 3 – Probioplex

$
0
0

Jag kan med stolthet säga att jag har testat nästan allt. Jag drar mig verkligen inte för att testa nya saker och hittills fortsätter det att ge nya aha-upplevelser.

2014 var det stora (inofficiella) bönåret då alla LCHF:are började med bönor, och nu 3 år senare har fler hängt på. Nu har dock jag själv lämnat både kidneybönorna och kefiren och kör på tillskott istället, och anledningen till det är att jag blir så obehagligt gasig och svullen av både bönor, kefir och faktiskt även surkål.
Jag går mycket på känsla men kan ta att något känns lite obekvämt eller ovant i början, om jag ändå tror på konceptet. Om det fortsätter att kännas “fel” brukar jag gå tillbaka ett eller flera steg tills det känns bra igen. Så har det varit med till exempel bönor. Ligger det lite kidneybönor på tallriken kan jag äta dem, men jag går inte och köper bönor längre. Kefiren har jag fryst in och surkål har också ett uppehåll.


Probiotikatest nummer 3

Nu testar jag bara den probiotikan ni rekommenderar till mig för det blir bäst så. Ni som läser här är så insatta i vad som funkar att jag litar ganska blint på era rekommendationer. Det var via er jag började med prescript assist och lactovitalis pro och det är nu flera som tipsat om Probioplex.

Det passar ganska bra för att jag samarbetar med Bodystore och har köplänkar till alla deras produkter och det är rabatt på denna just nu!

Du hittar den här! 


Innehåll per kapsel

Streptococcus thermophilus PXN66  7,5 x 10 8 cfu = 750 miljoner
Bifidobacterium bifidum PXN23 5,0 x 10 8 cfu = 500 miljoner
Lactobacillus acidophilus PXN35 2,5 x 10 8 cfu = 250 miljoner
Lactobacillus casei PXN37 2,5 x 10 8 cfu = 250 miljoner
Lactococcus lactis PXN63 2,5 x 10 8 cfu = 250 miljoner
Totalt: 2 miljarder bakterier

Jag tycker att det är lite få bakterier, ser helst 10 olika stammar och helst 10 miljarder bakterier men hittills är jag nöjd. Den är inte så intensiv som prescript assist, mer lagom för mig med sparsam tarmflora och perfekt nu när jag är i Kina!


Följ mig gärna på instagram och på instastory om du vill se vad jag gör i Kina 🙂 

Dela inlägget!

Inlägget Probiotikatest nummer 3 – Probioplex dök först upp på Martina Johansson.

Högt blodsocker på keto?

$
0
0

Jag diskuterade det här fenomenet i en facebook-chat med Dominic D’Agostino för flera år sedan. Det var (2014) väldigt nytt för mig hur extremt högt blodsocker man kan få på en strikt lågkolhydratkost.

Jag har säkert nämnt det här tidigare men det är först nu som folk är så fixerade vid lågt blodsocker och höga ketoner (aka ketoadaptering) för det pratade vi ju inte om innan. Då var det bara ketos och kolhydratbegränsning som var grejen. Om jag inte kommer ihåg helt fel.


blodsocker

Morgonsocker över 7

Strikt lågkolhydratkost i kombination med starksprit (whiskey) ger mig morgonsocker över 7 och strikt lågkolhydratkost med proteinbegränsning och 80% fett ger mig morgonsocker på 3-3.5. En enorm skillnad.

Vad är ditt högst uppmätta morgonvärde? (Diabetiker/icke-diabetiker)

Mitt är 7.1 (på morgonen efter nattfasta)

Varför blir blodsockret så högt?

På grund av glukoneogenesen (levern tillverkar blodsocker av fett och protein) för att man äter för mycket protein och för lite fett. Många säger att det är för att cellerna blir glukosresistenta, och mja… det är inte helt sant.


Insulinkänsligheten har sjunkit något och så även insulinproduktionen. Det i sig ger lite högre blodsocker (marginellt) och den lilla kortisolboosten på morgonen kan vara tillräcklig för en liten BS-höjning. Cellerna blir inte glukosresistenta av blodketoner, det går bra att växla bränsle om man tränar så mycket som man behöver på ketogen kost. Träning är alltid nödvändigt om kroppen ska fungera som den ska! 

Styrketräning och konditionsträning öppnar upp glukosreceptorerna så att blodsockret har någonstans att ta vägen. 

Undvika glukoneogenes?

Vill man det? Jag vet inte vad som är bäst för har man högre morgonsocker än normalt på strikt lågkolhydratkost så har man ändå LÄGRE rent generellt. Särskilt sett över hela dagen, det är bara morgonsockret som är lite högre. Spelar det ens någon roll?


80% fett till alla mål tillsammans med någon typ av träning eliminerar det här fenomenet, men om det är bättre eller inte vet jag inte. BS blir i vilket fall riktigt lågt och har samma platta kurva som i det första scenariot.

Berätta gärna vad du tänker om det här!

Dela inlägget!

Inlägget Högt blodsocker på keto? dök först upp på Martina Johansson.


Test av Nordic Labs (avföringsprover)

$
0
0

När jag medverkade på Biohacker Summit i Stockholm i Maj så träffade jag Nordic Labs. Jag blev jätteimponerad av deras företag och ville samarbeta med dem, men mina försök att nå dem har varit förgäves. Jag har mailat massor av gånger, men de svarar inte. Dock ville jag ändå testa deras utbud, så jag betalade för ett parasittest bara för att börja någonstans.

Jag köpte det billigaste Parasitologi P x 2 för 105 euro. Eftersom jag hade Giardia i våras så ville jag göra ett mer omfattande parasittest, och såhär stod det:

The Parasitology x 2 (Px2) test is designed to detect parasitic infections—conditions that are often overlooked because their symptoms resemble those of other diseases.

While parasitic infection may be an underlying etiological (causal) factor in several chronic disease processes, doctors often do not consider the potential for parasitic involvement because signs and symptoms of parasitic infection often resemble those of other diseases.

Om jag fattade rätt så testar de för 50 olika parasiter. 

Svårt att köpa testet

Från hemsidan så är det väldigt svårt att förstå hur man ska köpa testerna, och det beror på att de riktar sig till läkarmottagningar och inte privatpersoner. Dock går det jättebra att köpa som privatperson, men man måste maila och tala om vad man vill ha. Då skapar de ett inlogg åt en och säger hur man ska betala.

Problem med leverans

Jag hatar DHL och det är ju inte Nordic Labs fel men jag väntade på mina prover över 1 vecka när de i själva verket levererades på en enda dag. Som vanligt hade DHL varit och ringt på utan att jag märkt det, och sen lämnat testerna i en närbutik utan att meddela mig om det. Det var många telefonsamtal till DHL innan jag fick tag i testerna, och det var lika omständigt att lämna proverna. DHL säger att de ska komma typ 8 och kommer klockan 16…


Själva provtagningen – avföringsprover

Ja det är lite äckligt men väldigt enkelt att utföra hemma, man får provrör man ska fylla med bajs helt enkelt och packa in och skicka tillbaka så snabbt som möjligt. Svaret får man sen inom 1-3 veckor och man får hjälp att tolka provsvaren om man vill.

Priser och tester

Läkartolkning kostar extra, ungefär 800 kr för 30 minuter och är (för mig i alla fall) helt onödigt. Jag tolkar mina egna tester. Prisnivån för testerna är från 1000 kr och upp mot 4-5000 kr. De har enormt många test.

Varje sånhär ruta innehåller 5-10 test att välja mellan varav varje kostar 1000-5000 kr.

Svårt att välja test

Jag känner såhär i efterhand att jag inte skulle tagit de billiga testet för 105 euro utan kostat på mig ett som inkluderar SIBO, matallergier, IBS/IBD, inflammation, autoimmunitet, gifter och hela kittet. Det heter CSAP X 2 och kostar 370 euro.

Jag kan tänka mig att det är lite lurigt att välja ett test om man har flera problem och saker man vill kolla. Det bästa är nog att bestämma först och därefter titta på utbudet.

Mina resultat

Inga parasiter! Som sagt hade det varit roligt att veta mer om magstatus, men nu vet jag att jag inte har parasiter i alla fall. Alltid något.

Bra info genom att testa själv

Jag har gjort DNA-test och salivtest tidigare för att kolla hormoner i saliv och min upplevelse är att det är väldigt upplysande att göra sådana här tester. Min erfarenhet av Nordic Labs var bra, även om det uppstod viss förvirring. De har mycket skriftligt material man kan läsa, och nästa gång tror jag att det kommer kännas lättare att beställa därifrån.

Min dröm är att bli sponsrad av Nordic Labs och få göra ALLA deras tester, det skulle annars kosta flera hundra tusen men tänk va coolt! 😀 Det är en sån grej man kan göra när man är stenrik. 


Har du gjort något test via Nordic Labs? Vilket test och vad tyckte du?

Dela inlägget!

Inlägget Test av Nordic Labs (avföringsprover) dök först upp på Martina Johansson.

Att träna utan kolhydrater – går det?

$
0
0

träna utan kolhydraterKan man verkligen träna utan kolhydrater? 

Låt oss titta på den här återkommande frågan, lite närmare! Och för er som har problem med vänner och kollegor som tjaaaaatar på er om att ni MÅSTE ha CARBS… memorera bara nedanstående!

The basics

När du äter kolhydrater lagras det som glykogen i levern och musklerna och som energi i fettcellerna. När du tränar använder du det lagrade glykogenet tills det tar slut, om det inte fylls på. För vissa räcker glykogenet ett träningspass, för andra räcker det en hel vecka. Det beror på hur hårt man tränar och hur mycket man fyller på. Om man fyller på hela tiden tar det förstås aldrig slut.

Utan kolhydratladdning

Utan kolhydratladdning ekar glykogenlagren tomma, till en början. Det resulterar i en snabb viktminskning på 3-5 kg för den som aldrig ätit LCHF/keto/lågkolhydratkost tidigare.

Efter några veckor lär sig kroppen att använda fett och ketoner istället för glykogen, och kroppen lär sig också att göra eget glykogen från protein och aminosyror. Det gör att du får tre energikällor istället för en!

  1. Kroppsfett (ca 50-60.000 kcal minimum)
  2. Ketoner
  3. Glykogen

Bra va? 😉


Ketoner är dessutom världens raketbränsle som underlättar hjärtats pumpande. Att löpträna i ketos är en helt ny dimension av uthållighet som jag verkligen rekommenderar!

Med 3 energikällor dippar du dessutom ALDRIG vilket gör att du kan träna längre och hårdare utan att energin tar slut.

Lyssna gärna på poddavsnittet med mig och Jonas Colting där vi också tar upp exakt det här. Du hittar det här!

Dela inlägget!

Inlägget Att träna utan kolhydrater – går det? dök först upp på Martina Johansson.

Testa din sköldkörtel enkelt hemma

$
0
0


Sköldkörteln är fortfarande i toppen när det kommer till ämnen jag får frågor om, så nu har jag gjort en video om hur man kollar sköldkörteln enkelt hemma. Det är givetvis inte bulletproof, men en indikation. Tillsammans med övriga symptom blir det ett bra verktyg för att avgöra hur det står till. 

Testa din sköldkörtel enkelt hemma

Mycket kan avläsas via kroppstemperatur och blodsocker, så en bra termometer och en blodsockermätare rekommenderar jag ALLA att införskaffa. Det är billigt och kan förutsäga allt från allergier till ägglossning. Alla har ungefär samma temperatur, nämligen runt 37 grader men den diffar några decimaler beroende på vad som händer i kroppen.

Såhär mäter du

Mät helst under mensen, till exempel dag 1-3 eller dag 1-5. Ta ett genomsnittsvärde av mätningarna. Mät samma tid varje dag, till exempel på morgonen eller på eftermiddagen. Morgonvärdet är alltid lägre eftersom temperaturen stiger under dagen. Har du konsekvent under 36 i morgonvärde eller låga 36, kan det vara en indikation på nedsatt sköldkörtelfunktion. Motsvarande värde på eftermiddagen är under 36.5.


Det är alltså konsekvent lågt värde tillsammans med symptom på hypotyreos som är en indiktaion, inte låg temperatur i sig. Man kan vara en lågtempare av naturen!  


Hög temp och sköldkörtelsymptom

Hög temperatur (konsekvent över 37 grader) med symptom på hypotyreos kan vara ett tecken på autoimmunitet, tex Hashimotos.


Det här kan vara ett bra redskap om du misstänker hypotyreos men fortfarande hamnar inom läkarens referensintervall för “normala” världen. Sammanställ dina symptom och visa temperaturmätningarna. Testet är hämtat ur en väldigt bra bok som heter “Stop The Thyroid Madness”.

Berätta gärna om du gjort testet och vad du får för resultat! Jag tempar runt 36.8 på morgonen och 37.3 på eftermiddag-kväll (som referens för en med frisk sköldkörtel). 


Relaterade inlägg

Dela inlägget!

Inlägget Testa din sköldkörtel enkelt hemma dök först upp på Martina Johansson.

Genetiska avvikelser och LCHF/Keto

$
0
0

Lisa frågar: Martina, hur ska jag tänka kring högfettskost när mitt DNA-test visar att jag har APOE4-genen?

Många pålästa personer (Anna Sparre bl.a.) avråder från högt intag av mättat fett vid den genavvikelsen. Samtidigt har jag jag en avvikelse i FASD1 som styr omvandlingen av fleromättade fetter.

Känns helt plötsligt som att LCHF och keto inte är något för mig att satsa på. Kan du argumentera emot så skulle jag bli lycklig. Vill fortsätta äta så här men samtidigt har vi mycket hjärt- och kärlsjukdom i släkten.

Bör jag gå mot en mer paleoinspirerad kost? Vet att du inte ger kostråd men det vore intressant med din syn på kost kopplat till genetik. Du har alltid så kloka tankar och slutsatser.

Martina svarar: Tack för din fina kommentar, jag svarade på den lite kort i kommentarerna men kände att jag ville bli lite långrandig så, så här är det:

Kostråd och genetik går sällan hand i hand

Eftersom våra kostråd är manipulerade till vår nackdel av ekonomiska intressen, finns det allsköns dåliga hälsoråd lite överallt. Den vedertagna sanningen är fortfarande att vi ska äta växtoljor (som förstör våra hjärnor), undvika mättat fett (som vår biologi är mest anpassad till), undvika rött kött (som är de enda köttet vi alla tål väldigt väl), och låta basfödan bestå av sädesslag, ris och soja för att det är snällt mot miljön (motbevisat otaliga gånger).

Så när någon säger till mig att jag INTE ska äta min artegna föda… då blir jag väldigt misstänksam! 


APOE4-genen

Låt oss titta på APOE4-allelerna, jag har också dessa så jag är lite av en expert på dem. APOE-genen styr en klass proteiner (apolipoprotein E) som går ihop med fetter för att skapa lipoproteiner. De packar kolesterol i små farkoster som kan åka runt i blodet. Det finns 4 olika APOE-varianter (2, 3, 4 där 4a är den äldsta och mest ursprungliga varianten) och man har två uppsättningar av varje. Studier visar att personer med Alzheimer oftare har just APOE4-genen än till exempel APOE2 eller 3. Det har associerats med mer proteinklumpar, amyloida plack i hjärnan. Eftersom APOE inverkar på fettmetabolismen har man även kopplat den till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom. 

FADS1-genen

En gen som kodar för hur olika fettsyror bryts ned, mutationer på den här genen är kopplade till ökat insjuknande i hjärt- och kärlsjukdomar.

Hur man forskar på gener

Att forska på gener innebär att titta på samband. Man tittar ofta på väldigt stora grupper av människor med en sjukdom, och tittar på likheter och skillnader i genomet. APOE4 har setts korrelera med AD (Alzheimers sjukdom) mer ofta än inte, och därför bedömts vara en riskfaktor. En intressant sak är dock att svarta nigerianer har högst förekomst av APOE4 i hela världen, men också lägst förekomst av AD.

Man räknar med att 40-65% av alla med AD har minst en av 2 APOE4, men minst 33% av alla med AD har INTE något APOE4-allel överhuvudtaget. Sen finns det förstås en jäkla massa människor med APOE4 som aldrig utvecklar AD. Det är alltså inte en avgörande gen, men det finns ett samband. Sambandet ökar om det finns fler sjukdomar, om personen är över 65 år och har högt kolesterol.genetiska avvikelser


Varför man har högt kolesterol

Den generella anledningen för en person som inte äter högfettkost är inflammation, så när man detekterar högt kolesterol detekterar man egentligen inflammation i kroppen. Kolesterol ökar också av stort intag av fett, och är då inte en inflammationsmarkör. Högt kolesterol behöver därför inte vara en riskfaktor, utan en friskfaktor beroende på anledningen. Kolesterolsänkande medicin löser alltså ingenting.

Mina inlägg om kolesterol: Höga blodfetter på LCHF | Vaccin mot högst kolesterol

Känslig genetik ska ha artegen föda

Jag har alla de där generna som man inte ska ha, så jag har redan studerat alla mutationer och genavvikelser väldigt väl och kan säga att jag inte är ett dugg orolig för att äta artegen föda för egen del. Att ha gener som kopplar till olika sjukdomar tolkar jag som att man är mindre anpassad att leva i den moderna världen, med miljögifter, snabba kolhydrater, processade fetter och industritillverkade livsmedel.

En person som har massa “friskgener” som kopplats till att hålla sig frisk länge, är antagligen en person som evolverat till att tåla mer skräp.

Tänk på dina gener som ett stort bibliotek, vilka böcker som tas fram och läses avgör du själv!

Personligen har jag mycket neandertal-gener, och vet också av erfarenheter att jag inte är lika tålig som andra. Jag tål inte alkohol bra, jag tål inte socker så bra, och jag måste vara noga med hur jag lever för att fungera på topp. Faktum är att hela jag havererar om jag inte är försiktig med hur jag äter.

Epigenetik och “alla andra gener”

En annan viktig sak att komma ihåg är att vi alla har en del sjukdomsgener, men också gener som motverkar dessa. Vissa gener är “supergener” som NRF2 som aktivera över 500 cellbevarande gener, rensa upp gamla proteinrester och sätter igång otaliga detoxprocesser.

Beroende på hur man lever aktiveras och inaktiveras diverse sjukdomsgener, och har man en viss sjukdom i sin släkt – titta på hur släktingarna har levt! Ser du någon trend som verkar gå i arv? 

Man kan också titta på sig själv i spegeln, och på sin nuvarande hälsa för att extrapolera hur det kan tänkas bli i framtiden. Jag tycker att det säger mycket mer än ett gentest, eftersom gener inte säger så himla mycket. Tänk på dina gener som ett stort bibliotek, vilka böcker som tas fram och läses avgör du själv!


Den mest läkande kosten

Att leva ketogent är den mest läkande och föryngrande kosten jag har hittat hittills och oavsett vad olika gentest visar tror jag att ketos är överlägset. Det är antiinflammatoriskt och skyddande för hjärta och kärl.

Har du också APOE4? Berätta gärna hur du tänker kring högfettkost!


Dela inlägget!

Inlägget Genetiska avvikelser och LCHF/Keto dök först upp på Martina Johansson.

Startar ketojanuari för dig också?

$
0
0

Godmorgon!

Här sitter jag i Stockholm i ulltofflorna och fryser halvt ihjäl, men det är den 2a januari och hög tid att komma igång med kosten, träningen och alla årets planer! 😀 Är du taggad? Jag är supertaggad och väntar dels på att gymmet ska öppna så att jag kan dra igång sverigeträningen och dels på att affärerna ska öppna så att jag kan handla mat. Både kylen och frysen ekar tom.


Jag har ju lovat en hel del keto-inspiration nu i januari, men jag landade nyss i Sverige så låt oss börja med den infon som redan finns.





Sen gjorde jag en liten youtube-serie som hette ketovloggen som du hittar här. Det är både fitnessnack, matlagning och min träning.


Sökordet “keto” på den här bloggen ger också 54 sidor med resultat så du ska nog kunna hitta det du söker, om jag inte lyckades läsa dina tankar med det här inlägget 🙂 Jag har även gjort 2 poddavsnitt här och här

Nu öppnar Lidl om 10 minuter så det är dags för en storhandling så att jag kan få min frukost någongång och börja preppa matlådor inför veckan. Både jag och Mattias körde flygresan från Kina helt fastande, åt senast för 35 timmar sedan så börjar bli en aning hungrig nu…! Glöm inte följa mig på instagram och instastory så länge 🙂

Dela inlägget!

Inlägget Startar ketojanuari för dig också? dök först upp på Martina Johansson.

Jordnötssmör lektiner och aflatoxiner

$
0
0

Jordnötssmör lektiner och aflatoxiner
Man brukar få höra att det är stor skillnad på jordnötssmör och jordnötssmör, att de amerikanska varianterna (skippy och JIF) innehåller fruktos och härdade fetter medan våra ekologiska svenska (kung markatta, rené voltaire) är riktigt bra att äta!

Personligen älskar jag jordnötssmör och ville verkligen veta sanningen – kan jag skeda i mig med gott samvete? Svaret blev tyvärr nej!

Jordnötssmör lektiner och aflatoxiner

Varför? Missförstå mig inte nu, nötter är en ganska okej energikälla men jordnötter är tekniskt sett inte ens en nöt utan en baljväxt och höjer därmed upp insulinet som baljväxter gör. Du som tränar vill gärna få i dig så mycket protein som möjligt, men alla proteinkällor tas inte upp på samma sätt i kroppen, vissa inte alls. Jordnötter och sojaprodukter räknas som låkvalitativt protein.

Lektiner och aflatoxiner

Jordnötter innehåller både lektiner och aflatoxiner. Lektiner är ett protein som också är ett gift (oftast), det är naturens egna bekämpningsmedel kan man säga. Lektiner binder väldigt enkelt till kolhydrater, därför finns det en uppsjö med bantningspiller innehållande lektin!

Nackdelen är att de bindande egenskaperna också gör att de gärna binder till molekyler som utgör tarmslemhinnan och tar sönder den. Det är därför man tror att mycket lektiner i kosten leder till en rad sjukdomar orsakade av “leaky gut syndrome” (läckande tarm)

När kroppen är upptagen med att ta hand om skadade celler tas resurser från andra kroppsliga processer, till exempel uppbyggnad och tillväxt av muskler, repareringsarbete osv. Lektinerna blockerar också upptaget av vissa näringsämnen och enzymer eftersom de binder till dem så att de inte kan tas upp i tarmen.

Och så har vi…

Aflatoxin som är en väldigt toxisk molekyl, faktiskt en av de mest giftiga som finns. Jordnötter, baljväxter och spannmål innehåller det här ämnet som ett försvar mot skadeinsekter, precis som lektinet och människor kan bryta ned de ganska bra och oskadliggöra de i tarmen.

Förutom Aflatoxinet och lektininnehållet toppar ju jordnötter listan på de mest allergena livsmedlen som finns.

Som alltid så är det inte giftet i giftet som är giftigt utan mängden, så i stora mängder är det skadligt även för människor. I sverige är de jordnötter som importeras kontrollerade så att inte aflatoxinhalten är för hög, men ät aldrig skrumpnade eller dåliga jordnötter!

Jordnötssmör lektiner och aflatoxiner

Summa summarum

Jordnötter och jordnötssmör ska ätas med försiktighet och man ska akta sig för att köra “jordnötssmördieten” alltför länge. Men hur gott jordnötssmör än är så är det nog ingen som äter det varje dag ändå (som inte håller på med fitness ;))

Det finns för övrigt väldigt mycket att säga om just lektin, jag ska ta upp de igen om ett tag.

Mer läsning:
Lectin-based food poisoning: A new mechanism of protein toxicity

Dela inlägget!

Inlägget Jordnötssmör lektiner och aflatoxiner dök först upp på Martina Johansson.

Andra veckan i ketojanuari

$
0
0

Godmorgon!

I skrivande stund sitter jag och sippar på mitt nya koffeinfria kaffe från Clipper och förbereder inför dagens träningspass. Jag kan inte nog understryka hur fantastiskt skönt det är att vara tillbaka i Sverige; ren mat, ren luft och välutrustade gym så långt ögat kan nå. Det är verkligen enkelt att äta riktigt bra mat, och så otroligt enkelt att vara keto.

Hur går ketojanuari för dig?

Själv har jag varit i bra ketos i 12 dagar samt koffein- och alkoholfri. Inget sug efter alkohol och inga abstinensbesvär av kaffeslutandet märkligt nog. Jag älskar min bruna dryck och smaken av kaffe och blir helnöjd av en kopp decaf. Förra gången jag slutade med koffein körde jag på té och maskroskaffe och andra koffeinfria substitut, och även om de smakar helt okej så ÄR det inte kaffe. Decaf lurar däremot min hjärna så totalt att jag inte ens får abstinensbesvär. Kan det ens vara så? Det låter ju jättemärkligt!

Frukostdilemmat

Jag har fått så mycket meddelanden nu i januari från människor som är “nyketo” och nästan varenda fråga handlar om frukosten. Personligen förstår jag inte varför den ska vara så svår att få till; antingen käkar du frukost (mest fördelaktigt för viktminskning och ketoadaptering), eller gör du inte det. Om du inte gör det så fastar du eller dricker fettkaffe eller fett-té.

Ketofrukost för mig är kött- eller kycklinggryta (på bas av kokosgrädde), tonfiskröra (tonfisk + hemgjord majonnäs) eller någon stekt bit fisk.

  • På hotell hade jag valt ägg, bacon och chark.
  • Om jag hade varit ute och campat hade jag ätit kokta ägg, avokado, tonfisk eller makrill i tomatsås och haft med mig 1 burk kokosolja och 1 burk MCT-olja som raketbränsle.
  • Utomlands i länder som är trickiga att äta lowcarb överhuvudtaget går du till lokala matbutiken och plockar ihop det bästa av vad som finns där.

Jag hoppas att jag har täckt in alla frukostscenarion nu! 😀

Att komma in i ketos

Kom också ihåg att träningsnivån påverkar resultatet av den ketogena kosten. Det är alltid bäst att träna lite varje dag, efter förmåga förstås. Jag själv kör 2 timmar om dagen som referens, men ingen cardio. Bara långsam styrketräning (som jag ska skriva mer om) och stretch.


I början kan det vara förvirrande med vilka livsmedel som är okej och inte, särskilt om du hämtar information från olika källor och alla säger olika saker. Jag har experimenterat och testat mig fram i snart 10 år, och därför är min kost väldigt optimerad. Jag vet dock att det går utmärkt att komma in i ketos på massor av sätt; även med mejerier (som jag utesluter), och med fasta (som jag slutat med) och trots alkohol (som jag också slutat med) samt genom att träna och kaloribegränsa. Många vägar leder till ketos. 

Dock vet jag inte bara hur man kommer in i ketos utan hur man stannar där, länge. Då är det 80% fett och 150-200g som gäller, samt se till att blodsockret är all time low. Här är ett inlägg om hur jag mäter.

Resultat på vågen

Få inte panik och hatta fram och tillbaka bara för att du inte ser något resultat på vågen. Det kommer! Om det finns mycket läkning att göra, om din kropp har kraftiga obalanser, är inflammerad eller om du är i övergångsåldern kan det ta lite tid. Försök vara närvarande i din hälsoresa utan att vikten blir ytterligare en stressfaktor.

Ytterligare tips är: 

  • Skriv dagbok (om vad du äter, hur du tränar och hur du mår, toabesök osv)
  • Mät ditt fastesocker varje morgon

Ytterligare läsning: 

Dela inlägget!

Inlägget Andra veckan i ketojanuari dök först upp på Martina Johansson.


Skolmedicin eller alternativmedicin?

$
0
0

Jag spelade in en podd i förrgår; Klimakteriepodden som drivs av Åsa Melin. Det är en jättetrevlig podd som riktar sig till kvinnor i åldern 40-60 år, men det är intressant lyssning för alla som vill lära sig mer om sina hormoner.


Vi pratade lite om min bok Hormonbibeln 2.0, och allmänt om kvinnohälsa och Åsa ställde en intressant fråga till mig. Hon undrade lite om vilket läger jag (och min bok) står i; skolmedicinen eller alternativmedicinen. Jag tror att jag förvånade henne lite när jag svarade skolmedicinen.

Många utgår från att jag är “alternativmedicinare”

Bara för att jag inte hyllar alla mediciner till skyarna, och tycker att cellgifter är ett gift som tar död på hela människan och kolesterolmedicin ger ökat åldrande, sjukdom och död så betyder det inte att jag hatar skolmedicinen.

Min grund är och kommer alltid att vara biokemi för det är det jag har riktigt bra koll på. Utifrån den kunskapen kan jag hitta många “hacks” för att fixa mig själv, för jag stänger inga dörrar. Min filosofi är enkel: “Funkar det så fundar det.”


När jag blir sjuk eller mår dåligt är jag ganska bra på att hitta rotorsaken och lösa problemet, men jag vet också när jag behöver gå till läkaren och när jag behöver penicillin till exempel. Att modern sjukvåd missar många saker beror på att den inte har ett holistiskt perspektiv, men den är i övrigt bra på att behandla tydligt inringade problem.

Läkemedel är också biohacking

Allt som fixar problemet fixar problemet, därför tycker inte jag att man ska dra sig för att testa läkemedel om man behöver. Man kan däremot känna till att läkemedel sällan eller aldrig lagar någonting i kroppen, sen kan man använda det ändå för lindring, stöttning eller för att få ett nytt perspektiv. Om man lider av svåra smärtor kanke det är skönt att få en paus från det med starka smärtstillande, och medan man är smärtfri kan man få kraft att studera sin hälsostaus noggrannare och lösa problemet från grunden.

Min egen läkemedelsresa

För min del har psykofarmaka verkligen öppnat dörrar för mig som jag inte ens visste fanns. Genom att få ett perspektiv på hur man kan må eller hur man kan känna, fick jag en ny referenspunkt som gick att återskapa helt naturligt. I början behövde jag stöttning av 5HTP (naturlig serotoninhöjare) men sen klarade jag mig bra utan, för att jag förstod att det bra måendet fanns inom mig hela tiden.

Dave Asprey berättar ganska frikostigt om sitt modafinilanvändande i sin ungdom (stark dopaminhöjare som ger superfokus) och hur han byggde upp ett imperium med hjälp av den drogen (och att halva silicon valley går på modafinil). Det är samma där, har man väl upplevt HUR det är att vara superfokuserad, kan man återskapa det på naturlig väg.

Droger, läkemedel, kosttillskott

Vad är vad? Det är en glidande skala och som jag skriver i Beroendehjärnan så är långt ifrån alla droger skadliga eller beroendeskapande. Vissa droger är bra, vissa läkemedel är farliga, vissa kosttillskott borde vara dopingklassade och så vidare. Ju mer man läser på och ju mer man kan om biokemi ju mer kan man mix and match med det som finns tillgängligt för sina egna behov.

Det är biohacking. 

Läkemedelskemi grundar sig på biokemi + naturmedicin för att många läkemedel är inspirerade av molekyler som redan finns i naturen. Oftast skapas en molekyl som liknar något som redan finns i kroppen, eller något som redan finns i naturen . Penicillin är till exempel mögel. Därför tycker jag att det mest logiska är att ha biokemin som bas och sedan plocka vad man behöver från olika läger.

Dela inlägget!

Inlägget Skolmedicin eller alternativmedicin? dök först upp på Martina Johansson.

Nya perspektiv på fasta

$
0
0

Jag har sedan några år tillbaka gått från att förespråka fasta och utöva det själv på daglig basis, till att vara helt emot den typ av periodisk fasta som numera är väldigt populär. Det beror på att jag förstår mer och mer om kroppens biokemiska processer, och att de argument som “fastegurusarna” kör med helt enkelt inte håller för en djupare analys. En vanlig effekt av blodsockerstabiliserande kost är att man inte är lika hungrig som tidigare, aldrig panik-hungrig, aldrig blodsockerfall och aldrig att man måste springa in på pressbyrån och panik-köpa en proteinbar. Det händer i princip bara om man gjort något för att manipulera sitt blodsocker. Följdaktligen faller sig periodisk fasta naturligt för att skippa frukost eller lunch är inte ett dugg jobbigt. Man kan jobba hela dagen och plötsligt är klockan fyra på eftermiddagen och man har fortfarande inte ätit.

Detta är helt normalt för människor som äter lågkolhydratkost/LCHF/Keto eller vad man nu väljer att kalla det.

Varför periodisk fasta är dåligt

Nu pratar jag om 16:8 som många utövar genom att skjuta upp dagens första mål till lunchen eller ännu senare. De flesta gör sin fasta såhär:


  1. Äter ingenting och dricker ingenting förrän lunch/eftermiddag (utom vatten)
  2. Dricker kaffe/té på morgon/förmiddag men inget annat
  3. Dricker fettkaffe/té på morgon/förmiddag men inget annat

Punkt 1 är bäst eftersom ingenting som kan manipulera blodsockret kommer in till systemet, men de flesta kör inte den varianten utan vaknar på morgonen för att dricka kaffe/té. Om man kör punkt 1 låter man hela matsmältningssystemet vila, vilket är bra, men inte optimalt eftersom man inte tar hänsyn till sin cirkadiska rytm. Det kan leda till omvänd kortisolfrisättning, som så otroligt många människor lider av. Det ger dålig sömn, färre drömmar (sämre REM-sömn), sämre förbränning, mindre energi om dagarna osv. Män verkar dock tåla den här typen av fasta mer än kvinnor eftersom män är mer stresståliga (fler T3 receptorer bland annat).


Punkt 2 och 3 ger intag av lite eller ingen energi som pressar binjurarna att pressa ut kortisol på bekostnad av andra viktiga hormoner som till exempel progesteron. Kroppen tror att den ska få mat men inget händer, så den speedar upp och håller sig speedad (jag håller med om att detta är BRA för FOKUS) tills man äter och därefter krashar genom reaktig hypoglycemi.

Eftermiddagskrash + kaffe

Den här kombon blir räddningen för många om man inte gör som jag gjorde nämligen kör en 22:2 fasta där allt ätande är på kvällen. Fasta – Äta – Godnatt. Det överlastar systemet, ger blodsockersvängning trots lågkolhydratkost och är stressande för de inre organen.

Många fastegurus tycker att det här är såååå hälsosamt men det är helt enkelt inte sant!


Kortisolberoende fasta

Kortisolhöjningen på fasta eller fasta + kaffe är nästan så nice som att vara i bra ketos. Man känner sig pigg och fokuserad, och man undviker att äta på grund av den stundande matkoman som väntar. Det blir nästan ett beroende för att man inte vet eller förstår vad man egentligen gör mot sina binjurar.


Ingen läkning sker under de här omständigheterna eftersom kroppen har ett lätt stresspåslag hela tiden. När man pratar om de läkande effekterna av att fasta menar man att hela systemet vilar så att cellerna kan gå in i “repair-mode”, avgifta sig och eliminera maligna celler eller skadade proteiner, men 16 timmar per dygn räcker inte för att det ska äga rum.  Särskilt inte om processen störs av kaffe, koffeinhaltiga drycker eller proteintillskott.

Fasta för fitness vs hälsa

Jag har alltid två parallella spår när jag funderar på saker. Det ena är fitness och det andra är hälsa. Det har nog inte undgått någon att jag tränar ganska mycket och tänker en del på fettprocent, muskelmassa, prestanda osv men samtidigt prioriterar jag att vara frisk högre än allting annat.


Inom fitness kan man lägga in fasta (av typen 16:8) med pulsade aminosyror (BCAA) varannan timme (5g/90 min) ackompanjerat av morning cardio och styrketräning på kvällen. Det är en metod för att komma ned i fettprocent på den nivån som fitness är. Detta är dock inte optimalt ur hälsoperspektiv, och jag har valt att inte göra så. Jag käkar frukost, lunch och middag och lyckas hålla en bra form utan att stressa binjurarna.

Att hålla binjurarna i schack är a och o för ungdom och hälsa eftersom dess dysfunktion står i direkt proportion mot sänkta könshormoner och förtidigt åldrande.

Fasta för hälsa

  • 3-5 dagars vattenfasta varje kvartal är helt överlägset om man vill ha alla metabola, hormonella och avgiftande fördelarna av att fasta.

Fasta för viktminskning

  • 24 timmars vattenfasta en gång i veckan, hellre än lite fasta varje dag. Det är dessutom effektivare än den lockande kaffesvälten.

Om det bara är viktminskning som eftersträvas är små regelbundna, icke-blodsockerhöjande måltider överlägset för vad vill du bränna? Muskler eller fett? Ju äldre du blir ju viktigare är det med så mycket muskelmassa som möjligt för muskler är föryngrande och bidrar till bra hormonnivåer.


Disclaimer: som biohacker funderar jag på shortcuts vs hållbara metoder vs kostnad för respektive. Givetvis är det inte farligt att fasta eller gå länge utan mat. Det är bara suboptimalt. Om du vill hålla dig ung länge – fasta smart. Om du vill gå ned i vikt – svält dig inte. Det går såklart att svälta sig ned i vikt också, men det ger långt ifrån bästa resultatet. Fram till 2015 var jag  “drottningen av fasta” och för 3 år sedan tävlade jag i fitness så jag har testat alla kombinationer för fettminskning och landat i att frukost, lunch och middag är överlägset för att hålla en form jag är nöjd med. Självklart fastar jag ibland ändå, särskilt när jag reser eller jag av någon anledning inte får till mina måltider men det är undantag. 

Dela inlägget!

Inlägget Nya perspektiv på fasta dök först upp på Martina Johansson.

Kontroversiellt att dissa fastan

$
0
0

Intressant att det var så kontroversiellt att dissa fastan i mitt tidigare inlägg, trots att jag hade en disclaimer och allting 🙂

Jag trodde att jag var tydlig med att jag har utvärderat olika typer av fastor väldigt rigoröst i flera år, och att mina slutsatser bygger på egna erfarenheter samt min förståelse för biokemiska processer i kroppen. Det betyder dock inte att jag försöker bestämma hur någon annan ska äta eller leva, mitt motto är alltid “det som funkar, funkar.”


Sedan trodde jag helt seriöst att fler skulle förstå varför kaffesvält är en dålig idé, men där blev det faktiskt mothugg. Ja, du går (oftast) ned i vikt på kaffesvälten, jag har själv gjort det men det finns heller inget som fått mig att tappa så mycket muskler och styrka som kaffesvält. Jag behöver inga vetenskapliga referenser för att logiskt argumentera för att koffein är noradrenalinhöjande och kortisolfrisättande, och att kortisol prioriteras över progesteron såfort kroppen känner sig stressad. Se bild nedan. Progesteron är ett ungdomshormon som är helt och hållet nödvändigt för att ägglossning och fungerande menscykel ska äga rum. Det är också vätskedrivande och “slankande” så vi vill ha 3-500ggr mer progesteron för att inte vara östrogendominanta (tunga blödningar, övervikt, trötthet, låg sexdrift, svullen osv).

Vissa behöver lära sig skilja mellan biokemi eller endokrinologi och “vetenskapliga referenser” för ibland är kemin bara som kemin är. Punkt.

Här ser man hur stress i form av kaffesvält inte ger långvariga fördelaktiga resultat. Män tål stress bättre än kvinnor och får inte lika mycket negativa effekter, men är du man och har muskler på överkroppen och tunna små kycklingben har du för lågt testo och för högt kortisol. 


Men en annan cool sak var faktiskt att många kommentarer bekräftade det jag ville säga, bättre än jag själv sa det.

Här är en klockren kommentar från Maya.

Det här är ett vanligare och vanligare problem hos människor som vill leva ketogent och samtidigt håller på med sin kaffesvält. Det är bland det ohälsosammaste man kan göra ur hormonell synvinkel. Stress är toxiskt.

Själv är jag oerhört tacksam att jag, liksom Maya, insett misstaget och lyckats vända om. Det här är också anledningen till att jag försöker sluta med kaffe hela tiden, för att den enda stressen i mitt liv ska komma från muskulär stress till följd av träning.


Att fasta på vatten eller icke-koffeinhaltig dryck (till exempel örtté) är många gånger bättre. Sen tål det att upprepas att jag INTE dikterar hur NÅGON enda människa ska leva sitt liv, jag vill BARA dela med mig av vad JAG gör, tycker, tror och tänker på så att vi kan diskutera och lära oss mer. Jag har haft fel förr och kommer ha fel många gånger till, men just kaffesvälten känner jag mig ganska övertygad om att det är en väldigt destruktiv väg.

Dela inlägget!

Inlägget Kontroversiellt att dissa fastan dök först upp på Martina Johansson.

Sista veckan i ketojanuari

$
0
0


Sista veckan i ketojanuari hann bli februari så jag verkar ligga en vecka back i mina uppdateringar, och jag ligger en vecka back i mitt övriga arbete också. Den senaste tiden har vi rest (som vanligt) och flyttat hejvillt mellan 4 olika ställen. Två fulla 16-timmarsdagar bestod av att lasta saker in och ut ur en skåpbil med släp, inte hinna äta något alls och köra runt mellan olika “stationer” för att hämta, lämna, köpa.

Drygt 2 veckor har vi varit mer eller mindre utan kök och det har därför blivit en del konserver och utemat.


Hur går det med kaffet?

Den frågan fick jag och jag tror det blev såhär; vi gick ut hårt med att vara helt koffeinfria tills jag hittade (och började med) koffeinfritt kaffe. Jag är helt nöjd med det, förutom att det innehåller en del akrylamid. Det är dessutom mycket likt KAFFE, så det är VÄLDIGT LÄTT att det blir en riktig kaffe istället för decaf. Åtminstone för mig, så nu har jag varvat mitt decaf med vanligt koffein-kaffe men ska strax läsa Allen Carr “How To Quit Caffeine” för att få lite ny ammunition mot koffeinberoendet.


Träningen är on point

Och jag skrev till min coach att jag inte tränat biceps curls på 10 veckor och ändå gjort en hel del gains den senaste tiden. Han var inte förvånad. Jag har dock prioriterat träningen högst av allting varje dag för att det är min rutin som inte får brytas oavsett vad, även om jag är sjuk med feber kör jag mina stretchar liggandes i sängen.


Köpte 2 storlekar större tröja för att få plats med biceps…

Ketofebruari blir stabilt

Jag har “bara” 3 resor inplanerade i februari så det blir lugnt och ger tillfälle för mer rigoröst mätande och förberedande av mat.


2017 hade jag 2 långa mätperioder där jag:

1) Bekräftade svart på vitt att jag är 100% ketoadapterad trots dagligt koffeinintag
2) Befäste exakt hur jag behöver äta för att hålla blodsockret under 4.4 mmol/l dygnet runt med samtida blodketoner
3) Benchmarkade blodketonmätaren mot ketonixen för mina individuella mätningar så att jag skulle kunna använda den istället

Dock känner jag inte att jag har mätt klart riktigt ännu, jag har några fler saker att testa plus att jag fortfarande vill utvärdera alla epigenetiska långtidseffekter av keto. 


Jag kommer att skriva inlägg till er som inte får keto att fungera för jag har ganska bra underlag nu för att uttala mig om vad som blir fel. Varför vissa blir av med sin mens, inte går ned i vikt och varför vissa har fortsatt högt blodsocker. Ni som mäter lika rigoröst som mig kan redan svaret på det här, så om du inte orkar vänta på mina inlägg – köp en mätare och börja N=1 med mig nu i februari 🙂 Som vanligt är det blodsockret som är mest intressant, och det mäts med en Freestyle Precision Xtra eller Freestyle Precision Neo som inhandlas på de flesta online-apotek.

Dela inlägget!

Inlägget Sista veckan i ketojanuari dök först upp på Martina Johansson.

Den stora kaffelögnen del 1

$
0
0

Så, låt oss prata lite om kaffe och koffein. Vi är många som kämpar med vårt koffeinberoende och ännu fler är det som skrattar åt oss och tycker att det är löjligt. Varför ska man dra ned på kaffe för? Denna oskyldiga, sociala och trevliga dryck som luktar ljuvligt och får en att gå upp ur sängen på morgonen. Hur illa kan det vara egentligen?

Ja, hur illa kan det vara? 

Jag skulle säga att ett av de stora problemen med att leva i den här tidsåldern är att vi är så fruktansvärt hjärntvättade. Allting som vi tror är nyttigt håller i själva verket på att förgifta oss, och allting som är naturligt och hälsosamt blir vi varnade för. Allting är helt bak-och-fram numera, och hälsoproblemen blir både värre och går längre ned i åldrarna. 1/3 av alla förskolebarn är insulinresistenta*, bara en sån sak. Men tillbaka till kaffet;

Koffein är ett gift

Kaffeplantan innehåller koffein för att skydda sig mot skadedjur. Har du smakat på koffein någongång? Det är extremt bittert och äckligt kan jag meddela. Man kan ana smaken i en svart kopp kaffe utan mjölk eller i svart té. Koffein påverkar hela kroppen och alla organ, eftersom det påverkar centrala nervsystemet. Det är inget jag har hittat på, det är bara ren kemi eftersom det ingår i gruppen centralstimulerande ämnen.

Kaffe är inte socialt

Du är en social varelse och du blir inte mer eller mindre social för att du har munnen full av socker eller en kaffe i handen. I själva verket så är det väl vanligare att man sitter själv med sin kaffe. Personligen vill jag inte prata med någon när jag fått min kaffe för då vill jag vara ifred och läsa eller skriva. Tro mig när jag säger att man kan göra sociala aktiviteter utan vare sig socker, koffein eller alkohol.

Kaffe ger inte fokus

Kaffe TAR fokuset ifrån dig genom att skapa en nervös och lätt obehaglig känsla så fort koffeinet börjar lämna kroppen. Det vi upplever som en “boost” är vad andra människor som inte dricker kaffe upplever hela tiden. Den energin och fokuset som vi tillskriver kaffe, är helt normalt att ha även utan kaffe. Titta på barn som är helt insugna i något, de behöver inte kaffe.

Kaffe ger inte energi

Kaffe tar energi, vilket man kan se på vilken arbetsplats som helst där kaffebryggaren går varm. Jag var på Biohacker Summit i San Fransisco för två år sedan och där var det free flow Bulletproof coffee och jag har aldrig sett en sådan misär i mitt liv. Varenda en (inklusive jag själv) såg ut som härjade heroinmissbrukare. Vi var inte fyllda av energi och glädje, vi var fullkomligt dränerade på energi.

Kaffe är inte bra för minnet

Dock finns det forskning på att kaffe är bra för minnet, och att äldre som dricker kaffe har bättre kognitiv förmåga. Jag tror att det kan ha att göra med andra faktorer som råkar sammanfalla med kaffedrickandet, särskilt för den generationen. Vilken normal 80-åring dricker inte kaffe?

Dock pratar jag nu till dig som inte ingår i den gruppen… började du dricka kaffe för att vara proaktiv vad gäller demenssjukdomar? Använder du kaffe för att förbättra ditt minne? Troligen är det inte främsta anledningen till att du startar kaffebryggaren på morgonen, utan mer av en ursäkt för att fortsätta.


Jag har mer ammunition mot kaffe och koffein, och kommer skriva mer om det eftersom jag själv är inne i ett pågående koffeinmissbruk även om det är mycket mindre än det någonsin varit. Majoriteten av mitt kaffe kommer från koffeinfritt pulverkaffe, ett av de mest akrylamidinnehållande produkterna som finns att köpa. Det är därför inte optimalt ur hälsoperspektiv heller, och jag ska skriva mer om det också.


*World Health Organization. Obesity: preventing and managing the global epidemic. No. 894. World Health Organization, 2000.

Dagens inlägg är inspirerat av boken Quit Caffeine av Allen Carr. 

Dela inlägget!

Inlägget Den stora kaffelögnen del 1 dök först upp på Martina Johansson.

Viewing all 323 articles
Browse latest View live