Quantcast
Channel: Biokemi-arkiv - Next Level Biohacking
Viewing all 323 articles
Browse latest View live

Uppdaterad Magnesiumguide

$
0
0
Innehåller köplänkar till Bodystore & Shopping4net

Mitt mest populära inlägg handlar om Magnesium och är uppe i nästan 300 kommentarer. Jag kände därför att det var dags att skriva ett nytt med bättre och mer uppdaterad information och lite nya länkar.


Rune Eliasson är läkaren och forskaren som har studerat den här mineralen i många år och delar av informationen här kommer från en intervju med honom gjord av min chefredaktör Bo Zackrisson. 

Magnesium förekommer i alla djurceller och ingår i mer än 300 viktiga enzymreaktioner. Mineralen är oerhört viktig för energiomsättningen och för immunförsvaret, benstommen och emaljens hållfasthet samt nervsystemet. Trots att magnesium är den fjärde mest förekommande mineralen hos människor (tillsammans med natrium, kalium och kalcium) så står det oerhört lite om magnesium i läkarböckerna. Därför vet de flesta läkare inte hur viktig den är, och vad den kan göra för hälsan. 


50% av magnesiumet vi har sitter i skelettet och 49% finns inne i cellerna och resterande i blodplasman, men det ger inget att mäta magnesiumnivån i blodet för den hålls väldigt konstant. Låga magnesiumvärden i blod betyder att kroppen lakat ur skelettalt- och intracellulärt magnesium, vilket ger stora konsekvenser på hälsan. 

Hur man mäter magnesium

För att mäta magnesiumhalten i kroppen måste man samla urin under 1 dygn och mäta halten i urinen. Den ska vara låg. Sedan tillsätter man magnesium i 2 dygn och gör en ny mätning och om nivån i urinen är hög har kroppen tillräckligt med magnesium. Är den låg så har man brist. 

Symptom på magnesiumbrist

  • Håglöshet, diffus huvudvärk, muskelkramper i underbenen, oregelbunden hjärtverksamhet och nedsatt immunförsvar. 
  • Grav magnesiumbrist kan ge personlighetsstörningar, kognitiva problem, ökad risk för benskörhet, svag tandemalj och diabetes eftersom glukosmetabolismen blir störd. 

Varför man får magnesiumbrist 

Vanligast nuförtiden är att man äter mycket icke-mat full av antinutrienter som binder till viktiga mineraler så att de hamnar i toalettstolen istället för i kroppen. Tarmsjukdomar som inflammerade tarmar försämrar upptaget liksom insulinresistens som ger en ökad utsöndring av mineraler. 

Köp rätt magnesium – Om biotillgänglighet 

Rune Eliasson avråder starkt från -oxid, -hydroxid och -karbonat, och rekommenderar istället -laktat och -citrat. 

Jag upplever att även magnesiumtaurat fungerar otroligt bra och läser man artiklar om den så ska den vara bäst för hjärthälsan och funka för personer som lider av extraslag, hög puls eller oregelbunden puls. Jag har även fått bra resultat av magnesiumoxiden även om Rune avråder från den. Det kanske var placebo. 

Rekommenderade produkter och köplänkar: Istället för att rekommendera massa olika har jag valt ut tre som jag tycker håller måttet:

  • Bodystore Vitaprana 
    Bodystores egna märke kostar 99kr och är högdoserat magnesiumcitrat på 250mg, det har även fått bra recensioner.
  • Thorne citrat/malat 
    Lite dyrare från Thorne 183kr för 90 kapslar på 135mg men innehåller då också malat som jag personligen tycker är en jättebra magnesiumtyp.
  • Solarays Biomagnesium 
    Solaray är ett gammalt favoritmärke som jag använde mycket tidigare. Här får man 90st 400mg för 135kr.

Alla tre har fått bra recensioner och jag gillar märkena så de har definitivt min okej-stämpel i alla fall 🙂

 

Inlägget Uppdaterad Magnesiumguide dök först upp på Next Level Biohacking.


Ett lyckat biohack! Homocystein, mm

$
0
0

I samarbete med Medisera & Bodystore – Innehåller köplänkar

Medisera

I Oktober gjorde jag ett test på Medisera för att kolla några biomarkörer som jag anser viktiga nämligen homocystein, zink, D-vitamin, järn och B12. Nu 3 månader senare gjorde jag om samma test igen och resultatet var kraftigt förbättrade värden.


Särskild nöjd är jag över att ha fått ned mitt homocystein som är en riskmarkör för hjärt- och kärlsjukdom och framförallt demenssjukdomar. Zinket har dubblats och mina B12-värden är helt okej, men har jag slarvat med D-vitamin dropparna?

Ja det har jag…!

Jag tyckte ärligt talat att det blev skitjobbigt med droppar och inte alls smidigt. Av någon anledning föredrar jag tabletter för jag tar alla på en gång och sen är det klart. Så det är förklaringen till mina blygsamma resultat på D-vitaminfronten.

Mina 2 viktigaste tillskott

Jag är helt säker på att det är mina metylerade B-vitaminer (köplänk) och mitt zink (köplänk) som fixat värdena. Jag har känt en bra effekt med ökad energi och fitness-lågt östro (ingen östrogendominans) sedan jag började.

D-vitaminet har ju uppenbarligen ingen effekt om man inte tar det 😉 men det är det är Holistics högdos jag har (köplänk)


Jag har skrivit mer om exakt varför jag valt dessa tester och tillskott i första inlägget om pyroluria och MTHFR-mutation. 


Höga B-Trombocyter

Det enda negativa (som troligen beror på träningen) är mina höga trombocytvärden. Det ger ökad propprisk, så bara för att vara på säkra sidan så tänkte jag köra lite omega3-tillskott som är blodförtunnande. Det behövs säkerligen inte, men det är ändå en bra fettsyra så why not 🙂 Jag har valt de billigaste från Alpha Plus (köplänk) men jag har redan bra O6/O3 balans så det är mest för den blodtunnande effekten.


Vill du göra samma test som mig hittar du det här!
Rabattkod vitamin10 ger 10% i kassan.


En annan sak jag har börjat göra sedan oktober är att laga mat med nötblod. Jag köper nötblod på burk från Ica och blandar med ägg till en blodomelett. Jag har även gjort pannbiffar med blod i, mina blodbiffar. Jag tror att de har fått upp mitt blodvärde lite 🙂

Coolt med lyckade biohack

Jag blir alltid förvånad och glad när jag lyckas med ett biohack. Jag vet ju aldrig på förväg om det kommer att lyckas, och det krävs ofta massor med försök. Före testet i oktober hade jag försökt fixa mitt höga homocysteinvärde med MASSOR av metylB12 men det blev bara ÄNNU högre!


Då fick jag tips om att det kunde vara B6 som spökade, i kombination med zink och det kändes logiskt eftersom jag har genetiken för pyroluria (dålig omsättning av just B6 och zink) + MTHFR-mutationen som ger mig dålig omsättning av folsyra. Med de bitarna på plats halverades homocysteinet enkelt!

Inlägget Ett lyckat biohack! Homocystein, mm dök först upp på Next Level Biohacking.

Oberoende kunskap om mediciner behövs

$
0
0

SvD publicerade en debattartikel med exakt den här rubriken, som handlar om det faktum att läkemedelsverket nästan helt finansieras av läkemedelsbolagen som inte har något direkt intresse av oberoende information om läkemedel. Det är verkligen ett stort kunskapshål här tycker jag, för de flesta sitter inte och läser på om olika mediciner och lär sig deras mekanismer.

När jag pratar om oberoende kunskap så tänker jag inte direkt på FASS. FASS är bra bara för att kolla upp exakt vad en medicin är för något, eller vilken grupp den tillhör men inte riktigt det man vill veta. Om man tittar på hormonella preventivmedel för kvinnor kan man läsa om dess verkan och biverkningar, men man får ingen uppfattning om hur omfattande biverkningarna är eller om det är värt risken. Det behöver man klura ut själv, plus att ta med i beräkningarna att alla har olika hormonnivåer från första början och att det är ganska stor skillnad på att väga 50kg eller 100kg.

Nyanserad information saknas

Många mediciner har dåligt rykte, som just preventivmedel eller psykofarmaka till exempel men det betyder inte att det är dåligt för alla människor, alltid. Även jag som tog ut min p-stav för 2 år sedan och är överlycklig över det, och tycker att “alla” borde göra detsamma förstår ju att det finns kvinnor som är supernöjda och vill använda den metoden. Informationen måste såklart vara nyanserad, oavsett läkemedel och oavsett hur illa det är i “värstafallet”.


När folk blir frälsta (mig själv inkluderad) så tenderar de att bara sprida ena sidan av myntet, och det är inte så hjälpsamt alla gånger även om det kan vara inspirerande.

Oberoende och icke dömande – tack!

Ett annat problem om vi går från mediciner till droger (knark helt enkelt) är att mycket information är helt fel men också otroligt dömande. I gränslandet, det vill säga mediciner som går att knarka är det samma typ av fördömande information så att de som verkligen behöver den blir utan.


Vad jag skulle vilja ha är alltså en oberoende, icke-dömande tjänst som tillhandahåller information av olika kemiska substanser. Hela skalan från receptfritt till receptbelagt till avregistrerat och narkotika.


Nu vet du ju min frihetliga inställning till saker (det vill säga min ensidighet) men jag tror att det hade hjälpt väldigt många att få se alla sidor av de substanser som finns och sen få göra sin egen bedömning. Alternativet nu (som jag själv använder) är att foruma saker, lära mig biokemin, känna till min egen biokemi och sen själv do the math men jag förstår såklart att inte alla kan göra så. Oftast får man ju bara en tablett av läkaren och litar på att det ska vara okej – läs gärna Mys galna historia förresten. Om den här tjänsten jag pratar om hade funnits hade hon sluppit månader av lidande och veckor av googlande.


Så vem gör den här tjänsten? 🙂

Varsågod gratis business idé som jag gärna supportar! 

Inlägget Oberoende kunskap om mediciner behövs dök först upp på Next Level Biohacking.

Är inte kalorier helt orimligt?

$
0
0

Jag surfade runt bland olika Facebook-forum och läste det ena inlägget efter det andra om viktminskning. Jag hänger ju mycket i LCHF/Carnivore grupper och där är fokuset ofta sådant, att man mäter sin framgång i antal kilon. Vad som slog mig var att många inlägg formulerades likadant, typ såhär:

“Jag har ätit X antal kalorier i Y veckor och tränat Z och inte gått ned något i vikt, vad ska jag göra?”


Kalorierna ligger ofta någonstans mellan 800-1500kcal, träningen är 4-7 gånger i veckan (spinning, jogging, crosstrainer, löpning, promenader) och den önskade (uteblivna) viktminskningen är 5-30kg. Här finns alltså ett uppenbart energiunderskott och ändå händer ingenting, och det är samma visa varje gång:

“Varför går jag inte ned i vikt?”

Bara jag tittar på ovanstående tycker jag direkt att kalorier och kalorihypotesen ser helt orimlig ut. Bara att tänka logiskt på det i några minuter gör att det faller ihop som ett korthus. Inte för att låta som en repig skiva, men eftersom jag fortfarande ser den här typen av inlägg tio gånger per dag så behöver det väl sägas igen…


Om en person på 90kg tränar 4 ggr i veckan och äter 1200kcal, och en person på 60kg tränar 4 ggr i veckan och äter 1200kcal och ingen går ned i vikt, men båda upprätthåller sin respektive vikt. Är inte det himla konstigt? Är det inte konstigt att rekommenderat kaloriintag för män respektive kvinnor bara skiljer 2-500kcal trots att en man lätt kan väga 20-30kg mer än en kvinna om båda är normalviktiga?

När man sedan (som jag) tappar respekten för kalorier och börja fråga sig hur mycket man kan stoppa i sig utan att gå upp i vikt, eller hur mycket vikt man kan öka… ja då blir det ännu mer ologiskt och det står väldigt klart att hela viktgrejen är HORMONELL och inget annat.

Bli hormonsmart och sluta plåga dig

Kroppen vet inte om den är tjock eller smal, den vet inte om att du har “fem kilo för mycket” för den reagerar bara på yttre stimuli. Cellsignalering är the big thing här, samt vad kroppen behöver frisätta för hormoner för att uppnå homeostas och hålla dig vid liv. Enda gången då det kan funka att underäta och gå på spinningpass för att gå ned i vikt är om man är väldigt ung och inte hunnit få några hormonella problem. Det är därför så många upplever att det går “trögare och trögare” att gå ned ju äldre de blir, och det här är ett stort varningstecken att ta på allvar.


Lösningen är att tänka långsiktigt och bli hormonsmart. Du ska ha din kropp hela livet och du vill väl vara “smal och snygg” hela livet också? Inte smal om 3 månader och sen tjock igen om 6 månader? Nej det låter inte särskilt smart alls.

Stryk kalorier ur ditt vokabulär och ersätt med blodsocker, insulin, glukagon, leptin ghrelin, melatonin och kortisol. De här 7 parametrarna styr din vikt och de skiter totalt i att du äter 800 kcal om dagen och går på 10 spinningpass, det kommer bara driva upp kortisolet, blodsockret och insulinet och blockera all viktminskning till du slutar plåga dig.


Googla dessa 7 grejerna, läs här på bloggen och fundera några varv på det här om du håller på att kämpa med din viktminskning. Köp ett anteckningsblock, en blodsockermätare (köplänk till Apoteket), eller en ketonmätare, eller investera i ett saliv/urintest! Go wild, men sluta hålla fast i kalorier med näbbar och klor för det leder ingenstans!

Inlägget Är inte kalorier helt orimligt? dök först upp på Next Level Biohacking.

Orimliga kalorier del 2

$
0
0


Bild från min carnivore-vecka i Norge

Mattias kommenterade:If someone tells you calories don’t matter, they have no credibility. But if someone tells you calories are ALL that matters, they have even less.” – Martin Berkhan, LeanGains.


Vissa blir fly förbannade när man börjar prata kalorier som om det inte spelade någon roll, för det spelar ju VISST roll. Man KAN inte VRÄKA i sig hur som helst för då går man upp i vikt och det är fakta.

Jag håller helt med. Jag har sett människor gå upp i vikt på en strikt zero carb/carnivore diet inklusive mig själv som ökade en 5kg nu i höstas utan en enda kolhydrat i sikte. Åt som om det vore mitt avlönade arbete och jag fick en slant för varje kalori jag lyckades pressa ned. Det spelar roll om man äter 1000kcal eller 2000kcal eller 3000kcal det gör en jäkla skillnad för vilka resultat man får men…

Men!

Det finns ungefär 10 grejer till som påverkar de här kaloriernas effekt mer än mängden energi. Cellsignaleringen – vad gör kroppen med kalorierna? Hur reagerar tarmfloran? Vad tror kroppen händer när kalorierna kommer in? Vad har kroppen fått för signal precis innan?

Exempel på saker som spelar mer roll än kalorier

Om jag står och pumpar knäböj på 100kg så kommer min kropp vara i något slags paniktillstånd. GLUT4-receptorerna vidöppna och redo att suga in näring och energi i mina stackars söndertrasade och inflammerade muskler. Kroppen prioriterar läkning och överkompenserar med att bygga mer muskler så att det inte ska bli ett sånt trauma nästa gång jag ska knäböja.

Vill min kropp lagra in kalorierna som fett i det här läget? Nej den behöver muskler, det blir en större prioritet givet min livsstil.


Ett helt annat exempel skulle kunna vara tarmflorans sammansättning. Jag som alltid har haft en nervös tarm tar inte upp ens i närheten av 100% av det jag äter. Min tarmflora är mycket sparsam och en hel del mat vet inte mina arma bakterier vad de ska göra med. En person som har ett helt annat bakterieförhållande i sina tarmar kanske är mycket bättre på att utnyttja näringen och utvinna energi ur den, kanske på samma måltid tar upp dubbla mängden mot mig.


Ett tredje exempel skulle kunna vara matens sammansättning och individens känslighet för just den sammansättningen. Om den innehåller mycket histaminer eller är väldigt insulin. Om en person har bra insulinkänslighet kanske ett höginsulint livsmedel inte gör så stor skada, men om man är insulinresistent kommer en enda semla förstöra flera dagars viktminskningsförsök. Om den här personen dessutom är känslig mot mjölkproteinerna i grädden, eller mot gluten i bullen, kanske hela veckans viktminskningsförsök är havererad.

You get my point?

När det uppenbarligen inte funkar

Jag säger alltid – titta på verkligheten. 

Om du äter 1200kcal om dagen och går på dina spinningpass och du fortfarande inte är smal som en speta så är det inte kalorierna eller spinningpassen som det är fel på. Det är dig. Du gör fel.

Du kan såklart ta med kalorierna i beräkningen och ha dessa som EN parameter men titta också på:

  • Typ av träning (TIPS: styrketräning är överlägsen cardio)
  • Sömnkvalité
  • Återhämtning
  • Stressnivå
  • Näringsintag och matkvalité
  • Matfrekvens

Over and out.

Inlägget Orimliga kalorier del 2 dök först upp på Next Level Biohacking.

Resolviner, protektiner och hjärnans torrvikt

$
0
0
Inlägget innehåller köplänkar till Bodystore!

Jo alltså jag och Maggan var på FunMed i Göteborg häromveckan och pratade funktionsmedicin med Peter Martin och då nämnde han i förbifarten att hjärnan består av 60% DHA i torrvikt. Det är för tusan väldigt mycket DHA! Och jag som ALDRIG någonsin äter fisk om jag inte får det serverat.

Skeptisk mot omega 3 som tillskott

Trots att jag inte käkar fisk så tar jag väldigt sällan omega 3 för att jag är skeptisk till det som tillskott. Om jag äter 200g fett om dagen (keto) vad ska några ynka kapslar fett göra? Det blir så löjligt lite i jämförelse. Dessutom tror jag att det räcker att undvika omega 6 för att det är balansen som räknas.

Men…

60% torrvikt DHA i hjärnan alltså, och fattas det DHA så byggs det inte lika mycket connections. Det är därför man kan tappa sin kognitiva förmåga på en väldigt fettfattig kost, bli trögare helt enkelt. Sedan lärde jag mig om resolviner och protektiner, och tillsammans med mina senaste labbtester från Medisera ja då stod det ju klart! Jag vill ta omega 3 som tillskott och se vad det kan ge, så jag köpte den billigaste högdoserade oljan från Alpha Plus (köplänk!)  resolviner och protektiner
Den fisken jag äter fiskar jag själv, med dörj!

Resolviner och protektiner

Det här är otroligt spännande men tydligen är det så att resolviner (RESOLVE) och protektiner (PROTECT) produceras naturligt i kroppen AV omega 3 fettsyror. Det här har jag lärt mig av Ralf Sundberg, han kan massa sånt här. I en studie från 2013 beskrev forskare från Karolinska Institutet hur resolvin kan skydda mot den nedsättning av kognitiv förmåga som ofta drabbar opererade eller allvarligt sjuka patienter. 2016 presenterades en italiensk/amerikansk/svensk studie om resolvin, och i en annan artikel i ”Science Translational Medicine” rapporterades om att det kunde användas som antiinflammatorisk medicin (även mot autoimmunitet).

Att omega 3 är antiinflammatoriskt är ju känt men faktiskt även smärtlindrande, och att det kan passera blod-hjärnbarriären är ju himla coolt också.


Så summa summarum jag kanske har missbedömt det här med omega 3. Jag har ätit 2 gram dagligen nu sedan Medisera-testet så jag hoppas att jag ska märka någon skillnad 🙂

Någon här som upplever någon effekt av omega 3? Jag är fortfarande lite skeptisk… 

Inlägget Resolviner, protektiner och hjärnans torrvikt dök först upp på Next Level Biohacking.

Vad ska du äta om inte fett?

$
0
0

Följande fråga får jag väldigt ofta och fick precis idag i mailkorgen:

Har precis börjat med Ketodiet och det funkar fint. Men jag är förvirrad. Du säger att man ska äta fett andra säger ät inte för mycket fett… jag blir förvirrad och fetträdd. Slängde mina fettbomber i soporna. Hur ska man tänka?


Låt oss anta att vi behöver äta åtminstone 500kcal om dagen för att inte svälta ihjäl men de flesta äter 4-5ggr mer än det, alltså 2000-2500kcal per dag. Vi har tre makronutrienter (eller 4 om man räknar med alkohol) och de är;

  • Protein
  • Fett
  • Kolhydrater

 Så… vi behöver då fylla våra 2000kcal med någonting… hur ska man tänka? 


Om vi fyller dem med kolhydrater, alltså 500g kolhydrater vad händer då? Ja det är ju totala motsatsen mot en ketogen diet, blodsockret kommer svajja upp och ned hela dagen och med tanke på alla fibrer och grejer kommer nog IBS som ett brev på posten. Därtill svullnad, gaser, vätskeinlagring (carb face), och hunger.

Att äta bara kolhydrater går inte i längden eftersom människor behöver fett och protein för att överleva.


Om vi fyller dem med protein, alltså 500g protein vad händer då? Ja nu kan man komma in i en lätt ketos eftersom det inte finns några kolhydrater närvarande. Proteinet är dock lite insulint så troligen kommer blodsockret sjunka vid varje måltid vilket ger trötthet.

Att äta bara protein går inte i längden eftersom vi då drabbas av “rabbit starvation”, en otrolig fetthunger och proteinhunger. Människor behöver fett för att överleva.


Om vi fyller dem med fett, alltså 222g fett vad händer då? Ja nu kommer kroppen vara i en stabil ketos och överleva månader i streck även om vi också behöver protein. Kroppen kommer bränna detta fett varvat med kroppsfett och den biokemiska effekten liknar en fasta med full autofagi.

Människor behöver mycket fett, men inte bara fett så att tillsätta aminosyror och protein från kött, fisk, ägg och fågel är en bra idé.

Min poäng är att basen i kosten behöver vara någonting, så varför inte fett?

Fett är neutralt för kroppen, bra för fettförbränningen, bra för ketontillverkningen och toppen för hjärtat och hjärnan. Jag låter utan tvekan fettet vara basen i min kost, hellre än protein eller kolhydrater.

Mitt blodsocker hålls jämt och stabilt och jag har bra energi hela dagen, både till att jobba och skriva och träna. 


Summa summarum: du vet att du kommer att äta ca 2000kcal under dagen så tänk hela tiden på att basen ska vara fett, i varje måltid och varje mellanmål. På tallriken ska du ha minst lika mycket fett som protein, då blir det rätt förhållandemängd för en bra ketos.

“Men är du säker på att man inte blir fet…?”


Basen fett; siktar alltid mot 200g fett om dagen.
Ingen kaloriräkning, ingen cardio och 34 år.

Inlägget Vad ska du äta om inte fett? dök först upp på Next Level Biohacking.

Äggartikeln i Aftonbladet

$
0
0


Ni var många som skickade den här artikeln till mig igår. Ska vi bryta ned den?

Såhär börjar den…

Det visade sig att 300 milligram kolesterol per dag i kosten innebar att risken för hjärt-kärlsjukdom ökade med 17 procent och att risken för förtida död oavsett orsak ökade med 18 procent. Dessutom visade studien att tre till fyra ägg per vecka ökade risken för hjärtsjukdom och förtida död med sex respektive åtta procent.

Min kommentar: Om du bara äter 300mg kolesterol om dagen, alltså ungefär 2 äggulor, behöver din lever producera ytterligare 800mg för att täcka ditt dagliga behov. Vi behöver en hel del kolesterol till kroppens vävnader, och behovet ökar med till exempel träning.

Skulle säga att det här är ett klassiskt fall av p-hacking där man har slängt ihop lite olika variabler för att få ut ett specifikt resultat. Vad åt deltagarna utöver ägg? Var de överviktiga? Rökte de? Hur tränade de? Hade de några sjukdomar? Vad tog de för mediciner?

Inget av detta togs hänsyn till.

”Vår studie visar att om två personer har exakt samma diet och enda skillnaden är ägg, kan vi direkt mäta den effekt äggkonsumtionen har på risken för hjärtsjukdom. Kolesterol, oavsett var det kommer ifrån, var associerat med en förhöjd risk för hjärtsjukdom”, säger en av forskarna bakom studien, Norrina Allen, i ett pressmeddelande.Artikeln handlar om att människor som följdes i 30 år.

Min kommentar: “Om två personer har exakt samma diet” jag hoppas att du inser det orimliga i att forskarna har lyckats hitta personer med exakt samma diet, eller exakt samma livssituation där den enda skillnaden är ägg… vilken planet kommer den här forskaren ifrån? Om det nu faktiskt var så att personerna hade exakt samma diet, hur kan de veta det? De använder ju bara krysslistor eller muntliga intervjuer. “Vad åt du ungefär förra månaden?” eller “Hur mycket russin äter du? Mindre än 50g per vecka, mer än 50g per vecka eller mycket mer än 50g per vecka?” 

Orsaken tros vara kolesterolet, eftersom en enda äggula kan innehålla hela 186 milligram kolesterol.

Min kommentar: ja vi har ju bara en uppsjö artiklar som visar att högt kolesterol inte alls ökar risken för hjärtsjukdom, utan tvärtom. De flesta som åker in akut i olika hjärtincidenser har lågt kolesterol.


Kolesterol bygger upp våra celler och könshormoner och ägg är ett väldigt naturligt livsmedel som vi har ätit i alla tider. Tyvärr är många numera överkänsliga mot ägg, särskilt äggvita men ibland även äggulan. Om man äter väldigt mycket ägg kan man trigga överkänslighet, så av den anledningen ska man inte frossa i ägg jämt och ständigt – särskilt inte om man har viktproblem.


Däremot ska man inte vara rädd för ägg rent generellt, eller naturliga fetter i maten. Det är bara att mumsa på – om man gillar att vara fast och spänstig och ha könshormoner som en tonåring utan att vara tonåring. Om man hellre vill vara sladdrig och ha könshormoner som sjunker lite för varje år – kör low fat för tusan 🙂


Relaterat:

Inlägget Äggartikeln i Aftonbladet dök först upp på Next Level Biohacking.


Dopaminfasta: Vad göra med sina tankar?

$
0
0

Alla blev inte lika frälsta i min idé kring dopaminfasta (som egentligen bara betyder att ha supertråkigt). Grejen är att du ska stänga av all input, och bara få output. När du slutar mata in saker i form av underhållning, distraktioner, socker, stimulanter, sex, uppmärksamhet, sociala interaktioner osv så får du en möjlighet att höra din inre röst och med det kommer mängder med insikter och idéer.

Ann-Sofi kommenterade:  

Vad ska man egentligen göra hela dan….?☺ Jag kan ser en risk i att börja tänka negativa tankar och få ångest om man inte alls ska distrahera sig.

Mitt svar: Om du får ångest av tanken på att inte distrahera dig finns det en hel del saker att jobba med. Något tyder på att du är medveten om att det finns saker i ditt liv som du inte är nöjd med, men inte känner dig helt redo att titta på.


Negativa tankar kommer att komma. Gamla oförrätter, insikter om varför han eller hon gjorde si eller så, hur du borde gjort, vad du egentligen tycker, tänker och känner. Det är positivt att dessa kan få komma upp till ytan där du kan vända och vrida på dem, ifrågasätta dem och se om de verkligen är sanna.


På frågan om vad man ska göra hela dagen svarar jag; fundera, skriva ned tankar som kommer eller arbeta eller träna men absolut inte fly sig själv med någon form av underhållning eller kommunikation med omvärlden, mat, snacks, alkohol, musik, sex, shopping eller vad det nu kan vara.

Dopaminfasta är väldigt givande, jag lovar! 🙂 Våga testa så många timmar du kan avsätta.

Inlägget Dopaminfasta: Vad göra med sina tankar? dök först upp på Next Level Biohacking.

Biohackarens hat mot hudkrämer

$
0
0

Som Sveriges största, kvinnliga biohacker är det något jag vill vara väldigt tydlig med – jag tror inte alls på hudkrämer, med några få undantag som jag kommer att förklara strax.

Hudens kvalité styrs av din kost, dina hormoner och allmänna hälsa. Finnar är antingen hormonella eller inflammatoriska och rynkor uppstår till följd av strålning och proteinskador. För det mesta.

Jag har aldrig förstått eller “trott på” krämer eftersom jag aldrig förstått mekanismen bakom. Jag tänker alltid “hur/varför funkar det?” (är ingenjör) och om det inte finns en rimlig/logisk förklaring så köper jag det inte. Du undrar säkert om de där undantagen så kan dra det med en gång lite snabbt; om det finns en ingrediens som skapar en kemisk reaktion händer det såklart något. Som min syra-mask jag har berättat om (acetylsalisylsyra) eller silversalva. Silver används medicinskt vid brännskador och är bevisligen väldigt effektivt för hudförnyelse.


Sedan finns det såklart krämer som skrivs ut av läkaren som är väldigt potenta mot akne osv. De krämer jag främst pratar om nu (och inte “tror” på) är den uppsjö av dem som finns inne på Åhlens, Ica, Kicks… you name it.

Min kräm-erfarenhet

Bara för att klargöra använder jag ingen rengöring, ingen tvål (förutom när jag duschar), ingen toner, ingen ögonkräm, ingen nattkräm, ingen dagkräm, ingen peeling och generellt sett inga ansiktsmasker. Undantagen för peeling och masker är de jag gör själv vid behov, tex bentonitlera och aktivt kol.


Jag har vid några tillfällen låtit mig övertalas till att testa olika saker, och jag tror att det uppgår till totalt 3 gånger. Ni får googla namnen för jag vet inte vart jag ska länka eller hur jag ska beskriva.


Nu senast testade jag massa produkter från The Ordinary, före dess testade jag massa produkter från Esse och före dess var det Zein Obagi. Med massa menar jag hela arsenalen från tvätt till alla olika krämer och peelings, bara för att utvärdera huruvida det faktiskt funkar eller ej. Det är också tre olika prisklasser där The Ordinary kostar under 100 spänn per produkt och Obagi kostar runt 1000kr per produkt, och Esse är nånstans mittemellan.

Kontinuerligt dåligt resultat

Alla krämerna är inköpta i samråd med hudterapeut och ska alltså vara utprovat till min hud som är bedömd som “torr och känslig”. Av samtliga produkter har jag fått problem som förklarats som normalt, att huden behöver vänja sig vid produkterna. Jag har fått utslag, finnar och sår för det mesta och kämpar nu med lite eksem från senaste experimentet.

De stora produktjättarnas agenda

Bara för att jag inte tror på just hudkrämer så betyder det inte att jag älskar allting som är naturligt, eller tycker att alla ska vara naturliga. Nej jag är pragmatisk, och jag gör saker som får mig att känna mig fin; som att bleka mitt hår eller fixa naglarna. Jag och Fanny skrev boken Giftfri och delade med oss av våra knep inte bara för att de är hälsosammare utan för att de är mer POTENTA. Vi vet vad som är AKTIVA ingredienser.


Men det här med produktjättarna; poängen är att det är så otroligt mycket hype och marketing bakom just hudkrämer, att de skulle vara “högteknologiska” och påverka hudens åldrande. Det gör de inte, och det är totalt överprisat för vad man får och kan göra bättre själv. Jag gillade till exempel Esses sensitive protective oil för den luktade väldigt gott och var skön att ha i ansiktet, men 629 spänn för 15 ml olja… det blir 42.000kr litern! Vilken OLJA kostar 42.000kr per liter? Det finns liksom 10 andra oljor som också luktar gott och är trevliga att ha i ansiktet som inte kostar enorma summor!

Produktjättarna vill att vi ska vara helt produktberoende och tro på massa bullshit som är kemiska och biokemiska orimligheter. 

Vad jag tycker om SPF

Jag använder inte och skulle inte använda SPF rent generellt. De studier som jag läst pekar på att det mest ökar risken för hudcancer, och dessutom vill jag att min hud ska få sol så att den kan bilda D-vitamin. Solskyddet bygger man INIFRÅN, återigen inifrån och inte utifrån. Jag brände mig så jag fick brännblåsor av solen när jag var liten, men nu kan jag knappt bränna mig trots att jag är ultrablek. Många som äter en högfettkost rapporterar samma sak. Att äta vegetabiliska fetter gör hud väldigt solkänslig.

High impact lösningar

Bruteforce och shotgunning remember…? 😉

  • Vad har du för hudproblem?
  • Varför har du dessa hudproblem?
  • Vad finns det för lösningar?

Rosacea? Inflammation, länkat till bland annat gluten
Finnar? Hormonellt, PCOS, högt DHT
Torr hud? Ät mer fett, använd en olja
Mörk under ögonen? Ta hand om din lever!
Fet hy? Sluta med mejeriprodukter, choklad och processade saker
Fräknar? Learn to love it! (Eller fixa med laser)
Ytliga blodkärl? Fixas med laser
Rynkor? Fixas med ketos, fastor, laser, botox, fillers & andra aggressiva behandlingar

Go in for the kill – gör det som funkar! TÄNK! 

Jag kan inte se att hudkrämer är något annat än pengarna i sjön!


Berätta gärna om du har någon annan åsikt eller erfarenhet 🙂

Inlägget Biohackarens hat mot hudkrämer dök först upp på Next Level Biohacking.

Nej du är inte trött av vitaminbrist!

$
0
0

Många är väldigt trötta orkar ingenting om dagarna. Det första antagandet många verkar göra är att tro att de lider av vitaminbrist, och går för att köpa någon multivitamin. Jag gjorde själv samma grej 2006 när jag var helt desperat-trött och inte visste vad jag skulle ta mig till. Min kompis på Kemiteknik sa att hon hade blivit som en duracell-kanin på Berocca (B-vitaminbrus) så jag köpte detta med en gång. Ingen effekt. Sedan följde ett långt och systematiskt testande av alla olika vitamintillskott apoteket hade att erbjuda.

Funkade det?

Nopes!

Du är inte trött av vitaminbrist!

Det har slagit mig på senare år hur väldigt lite “vitaminer” har med någonting alls att göra. Särskilt när det kommer till kronisk trötthet. Här nedan följer mina topp 4 anledningar till att just du är trött, och jag börjar med de två som var mina två anledningar.

Du äter massa saker du inte tål

Jag var någonstans mellan vegetarian och vegan och åt mängder med saker som jag inte tålde. Det gjorde att min kropp inte fick så mycket näring och i princip fick drivas på socker och koffein. Det är oerhört tröttande. Nu vet jag hur extremt dåligt jag mår av spannmål och många grönsaker, men då hade jag ingen aning. Inga vitaminer i världen kan ersätta näringstät, artegen föda.

Du sover som en kratta

Det är verkligen som natt och dag nu när jag TEJPAR min mun varje natt. Jag munandades 100% innan så att kroppen inte fick något syre, och jag gick och la mig för sent och hade ingen kvällsrutin. Det är väldigt, väldigt tröttande.

Du är deprimerad

För lite serotonin ger för lite melatonin. 100% av alla jag pratat depression med har INTE fattat själva att de är deprimerade, men de har klagat på sin sömn. Depression måste inte betyda att man är det minsta deppig, det karakteriseras mer av malande tankar, initiativlöshet och kronisk sömnbrist.

Du är uttråkad och understimulerad

Det här är hjärnans sätt att fly från verkligheten, genom att “stänga ned” och få dig att gå och lägga dig och sova. Om du aldrig gör något stimulerande eller roligt kommer du att känna dig väldigt trött och uppleva att du behöver väldigt mycket stimulanter (kaffe) för att orka igenom dagen.


Känner du igen dig i någon av dessa?

 

Inlägget Nej du är inte trött av vitaminbrist! dök först upp på Next Level Biohacking.

Din kropp skriker efter FETT!

$
0
0

Många människor har ett kolesterolproblem, särskilt vegetarianer och veganer men även low carbers som inte får i sig tillräckligt med fett.


Fett – särskilt djurfett är jätteviktigt för produktion av könshormoner och för upptag och syntes av D-vitamin. Levern kan producera kolesterol själv men vi behöver få i oss det via maten också, och det kan vi bara få från animalier. Växtsteroler räknas inte.

Sugen på nötsmör, ost & choklad?

Ett tecken på att du äter tillräckligt med fett är att du tappar allt sug efter att sitta och hetsäta jordnötssmör, mandelsmör, choklad eller gå fram och tillbaka till kylen för att hyvla ost. Jag reagerar verkligen över vissa personers enorma konsumtion av nötter och nötsmör det är ett så tydligt tecken på att kroppen SKRIKER efter fett!


Jag skriver det här för att jag har fått en del förfrågningar om att skriva en mer avancerad biohacking-bok om anti-aging och hur man hackar sitt åldrande. Grejen är ju dock att det inte är särskilt avancerat att hacka sitt åldrande, bara det att så få är beredda att göra vad som krävs och verkligen gå all in för det. Det finns redan massor av forskning kring autofagi och telomerlängd och vilka enzymer och receptorer som är viktiga inom anti-aging, och jag har självt stått i ett labb och tittat på proteinskadade celler (it aint pretty!)

Moderna substitut funkar inte

Det finns så mycket moderna substitut för allt möjligt – nu senast produkter som ska ge ketoner. Hur knäppt är inte det? Du kan göra dina egna ketoner och spara hundralappar! Om man bara äter sin naturliga, artegna diet så kommer så otroligt mycket vinster både mentalt och fysiskt.


Visst du kan inte “droga” på en bit entrecote som du kan på jordnötssmör, men om din diet är 90% clean kan du ändå knö in 10% skit och komma undan med det. Det är så jag kan dricka min russian imperial stout och äta lösgodis, för jag behöver inte vara absolutist eftersom jag inte är socker- mat- eller alkoholberoende. Dock är det ju lika dåligt för mig med socker som för alla andra, även om jag inte blir tjock av det så får ju även jag Advanced Glycation End-products som man vill ha så lite av som möjligt.

Fett gör dig smal och mätt

Simple as that.

Du har allt att tjäna på att INTE dra ned på fettet även om du är överviktig och vill ned i vikt. Som jag sagt förut – kalorierna behöver komma någonstans ifrån och du behöver inte NOLLA kolhydraterna för att få effekt.


Du kan äta grönsaker och till och med någon carb, protein förstås men så fort du börjar längta efter feta livsmedel behöver kroppen lite stabila fetter. Inte choklad, inte vispgrädde, inte ost, inte chips, inte nötter utan THE REAL DEAL! 


Disclaimer: Jag förstår att det här konceptet kring fett och kolesterol är ett oöverstigligt hinder för många men jag rapporterar bara om vad som fungerar för mig. Jag tar mina blodprover regelbundet, åtgärdar eller ändrar snabbt det som inte funkar och behåller det som funkar oavsett vad. Det här med stora mängder mättat fett är något som funkat bra för mig i snart 10 år och the proof is in the pudding, eller hur? 

Inlägget Din kropp skriker efter FETT! dök först upp på Next Level Biohacking.

VARNING för Vego-keto!

$
0
0

Med tanke på mitt förra inlägg “Din kropp SKRIKER efter FETT!” vill jag verkligen poängtera att du inte gör dig själv en tjänst genom att försöka vara keto på en vegetarisk kost.


Många skriver till mig och säger att “jo det går visst att vara vegetarian och käka keto, jag är i ketos!” medan jag menar att det troligen är expressvägen till en hjärtattack. Om du äter fisk, ägg och smör är du inte vegetarian eftersom dessa livsmedel kommer från djurriket. Vego-keto är alltså en kost med väldigt lite kolhydrater och mycket vegetabiliska fetter, och eftersom vegetarisk mat inte innehåller något eget fett behöver fettet komma från olika oljor; olivolja, MCT-olja, kokosolja, avokado olja. Det är verkligen inte smart att låta 80E% av fettet komma från dessa oljor och verkligen ingen hit att låta proteinet komma från vegetariska källor med låg biotillgänglighet. Det blir en väldigt märklig diet.

VARNING för Vego-keto!

Om du vill vara keto – var inte vegetarian!
Om du vill vara vegetarian – var inte keto! 

Dessa två går inte hand i hand även om du absolut kan äta MYCKET grönsaker på en ketogen kost. Du kan njuta av stora fräscha sallader och annat du gillar, men du kan inte ha oljor som fettkälla och vegetabiliskt protein som proteinkälla.


Av någon anledning blir många oerhört arga när jag uttrycker mig såhär, jag förstår inte varför. Givetvis får du göra vad du vill med din kropp men om du vill leva ketogent på en vegetarisk kost har du varken förstått näringslära eller cellbiologi.

Inlägget VARNING för Vego-keto! dök först upp på Next Level Biohacking.

Kvalitativa blue light blockers

$
0
0
Samarbete med Juniperus Eyewear

Många frågar varför man behöver lägga så mycket pengar på blue light blockers när man bara kan köpa röda eller gula brillor från typ Bauhaus. På bilden ovan har jag hög-kvalitativa glasögon (på huvudet) och billiga skyddsglasögon i rött och gult i vardera hand.


När jag började med blue light blocking för 4-5 år sedan trodde jag att det räckte att bara ha ett rött eller gult filter för att blockera det skadliga blåa ljuset som förstör sömnen och skadar ögonen. Så är det tyvärr inte för melatoninet (ditt sömnhormon) påverkas upp till 575nm vilket gör att man behöver glasögon som blockerar precis allting upp till den frekvensen. Våra hormonella system reagerar på ljus och mörker som en trigger för att sätta igång olika viktiga processer i kroppen, och så länge det blåa ljuset når fotoreceptorerna i ögonen kan inte kroppen förstå att det håller på att bli natt och att du är påväg att gå och lägga dig.

Skärmljus ger dig ångest, oro, insomningssvårigheter & dålig sömn

Jag tänker på alla som behöver insomningstabletter eller har problem med sin sömn, som stirrar in i mobilen de sista de gör varje kväll. Det är så otroligt onaturligt för oss och inte det minsta avslappnande. Egentligen ska du bort från alla skärmar efter klockan 20 på kvällen så att kroppen och hjärnan får 1.5-2 timmar på sig att varva ned. Då kommer djupsömnen direkt efter insomnandet, följt av kortare episoder av djupsömn och REM-sömn.


Utan tillräckliga mängder djup- och REM blir det mycket svårare att fungera, fatta beslut, tåla fysisk och psykisk stress och hålla sig cool i stressiga situationer.

Såhär ska din sömn se ut:

Du behöver dina cykler för att kroppen ska frisätta testo och tillväxthormon, det är därför du blir smalare och i bättre form om du sover bra. Tävlande bodybuilders försöker alltid sova 9-10 timmar per natt före tävlingar, så viktigt är det för sömnen!

Spana in utbudet av grymma Blue Light Blockers här och se om du hittar något för dig. Du kan få dem med slipat glas om du har glasögon. Helt fantastiskt!


Inlägget Kvalitativa blue light blockers dök först upp på Next Level Biohacking.

Långsiktighet i viktminskning &“fitness”

$
0
0

Jag skulle vilja prata lite om det här med långsiktighet när det kommer till viktminskning, men vill även knö in begreppet “fitness” i konceptet. Med fitness menar jag nivån över viktminskning, alltså inte bara att vågen visar en viss siffra utan också att kroppen har en viss form.


Anledningen till att jag inte väger mig är att jag värdesätter kroppens form och estetik högre än vikten, och för mig som inte har eller har haft någon övervikt någonsin är +/-10kg inte så avgörande. Jag ligger till och med på +18kg nu från min LCHF-start 2009! Det du!

Långsiktighet i viktminskning & “fitness”

Det jag vill säga med långsiktighet är främst att hantera tiden efter en viktminskning för det verkar vara stört omöjligt för de allra flesta. Många stirrar sig blinda på en viss siffra, antingen en siffra som aldrig någonsin nås eller som bara är en “touch and go” som man säger i marklyft. Man ser siffran flasha till på vågen och sen är den bara borta igen!


Vart tog den vägen? Problemet är kanske att många inte är beredda på att nå sina mål och har inte planerat för det. Sanningen är dock att det är mycket svårare att behålla den nya vikten än att kämpa sig dit, på samma sätt som det är svårare att behålla sin fitness långsiktigt.

En hållbar plan

Lösningen är att sätta en realistisk tidsplan för sin viktminskning eller fitnessresa. 18 månader är helt realistiskt för att verkligen förändra sin kropp långsiktigt, alltså att gå från totalt otränad degklump till att se ut som någon som tävlar i fitness. Bara som ett exempel. Då hinner dessutom vanorna sätta sig ordentligt och man kan bygga upp en helt ny livsstil som matchar den nya personligheten som lever det nya livet.

18 månader. 

Smaka på det! 

Setpoint och om att hålla vikten efter viktnedgång

“Setpoint” är den vikten som du har haft de senaste halvåret (minst) och är en vikt som du har “fastnat” på. Du kan äta lite mindre, lite mer, gå upp lite eller gå ned lite men du hamnar alltid på den siffran förr eller senare ändå. För att ändra din setpoint behöver du göra något “extremt” som att gå in i ketos och stanna där, göra olika fastor/långfastor, eller överäta kontinuerligt. Såfort du slutar kommer vikten hoppa tillbaka till sin senaste setpoint.


När du väl nått en ny vikt måste du HÅLLA den minst 6 månader för att det ska kunna bli en ny setpoint. Det betyder också att ju längre tid du är tjock, ju svårare är det att bli av med det igen. Ju längre tid du är smal, ju svårare är det att bli tjock.

Vad du kommer undan med

Sanningen är att om kosten, träningen, livsstilen och sömnen är ON POINT kommer man undan med en hel del. Ju mer muskler man har och ju mer träning och sömn som står på schemat, ju mer avsteg kan man göra. Ett avsteg är ett fuskmål varannan eller var fjärde vecka, absolut INTE en hel helg och knappt en hel dag om man inte är väldigt tränad. Alkohol är det mest anti-fitness som finns men det går att dricka några glas öl, vin eller sprit per månad om man koncenterar det till få tillfällen. Mycket vid ett tillfälle är BÄTTRE än lite hela tiden.

Vin varje dag eller ens varje vecka går inte, det bara gör inte det. 


Igår uppgick mina blodketoner till 2.2 mmol/l efter att ha varit riktigt strikt keto de senaste veckorna, och idag ska jag ut och dricka öl. Förra gången jag drack alkohol var fyra veckor sedan så det funkar! 🙂 Långsiktighet handlar också om att kunna leva som man vill och få med både hälsa, fitness och socialt liv i samma ekvation!

Inlägget Långsiktighet i viktminskning & “fitness” dök först upp på Next Level Biohacking.


Är det ens lönt? | Keto

$
0
0

Disa frågar: Om man insett att man aldrig kommer kunna upprätthålla en hög eller ens lagom träningsnivå och inte i längden kunna hålla sig i ketos, hur stor hälsovinst är det att ändå äta så bra som möjligt? LCHF, men kanske aldrig komma i djup ketos. Ger inte maten i sig en stor hälsovinst, även om man ”fuskar” för ofta för att ligga i ketos?

Är det ens lönt? | Keto

Det här är en återkommande fråga som jag får ofta i olika tappning. Jag kallar den för “är det ens lönt”, och det korta svaret är – JA! Det är lönt!


Det är bättre att träna lite än aldrig och det är bättre att äta lite bra än inte alls bra. Det är bättre att dricka alkohol varannan dag än varje dag, och näringstät, artegen föda en gång i veckan hellre än 0 gånger i veckan. Om det är så att du är inne i en period av att du (av någon anledning) inte kan göra något rätt; gör bara så lite fel som möjligt. Så lite socker som möjligt, så lite mjöl som möjligt, så lite vegetabiliska oljor, processad mat och alkohol som möjligt. Alla steg åt rätt håll är i alla fall åt rätt håll!

Ingen är perfekt 100% av tiden

Okej det finns några individer som är helt perfekta men de är i klar minoritet. Vi andra siktar på 80% rätt 80% av tiden. Vissa perioder blir riktigt bra, andra lite sämre men det gör inte så mycket så länge man gjort SELF LOVE och SELF CARE till sin livsstil och ser till att ta hand om sig själv så bra man kan givet förutsättningarna!


Många beroendepersoner äter/lever väldigt destruktivt på grund av sin sjukdom och behöver sikta mot 100% för att inte halka in i långrandiga återfall och självskadebeteende. Det är lite annorlunda för oss normisar, även om vi vill leva så bra som möjligt vi också!

Inlägget Är det ens lönt? | Keto dök först upp på Next Level Biohacking.

Låg fettprocent som kvinna – ohälsosamt?

$
0
0

18% kroppsfett – 167cm – 63kg – 35 år

Idag tänkte jag prata lite om det här med att ha låg fettprocent som kvinna. Det är något som många är oroliga för och kopplar det till utebliven menstruation och försämrad fertilitet. Därför tänkte jag bena ut hur det funkar, och hur man kan lägga sig på en rimlig nivå för maximal hälsa.

Låg fettprocent som kvinna – ohälsosamt?

Anledningen till att många fitnesspersoner får förstörd metabolism, utebliven menstruation och sänkt fertilitet är inte deras låga fettprocent i sig. De flesta har inte ens låg fettprocent “off season” utan problemet är snarare dieten. Den är ofta alldeles för low fat, alldeles för lite bra fetter vilket gör att hormontillverkningen blir lidande. Att växla låga kalorier med lågt fettintag och intensiv träning är ett recept för utbrända binjurar och förtidigt klimakterium.


En högfettkost (keto) är raka motsatsen till fitnessdieten med rikligt med hälsosamma fetter som kroppen kan använda till sin hormontillverkning. Om du har sett före/efter-bilder på personer som börjat med ketogen kost eller karnivor syns det tydligt att musklerna ökar och att kvinnorna blir kvinnligare och männen manligare. Jag har läst många rapporter från män som fått grövre haka, bredare axlar och mer skägg samt kvinnor som blivit mer timglasformade än tidigare för att fettet sätter sig mer smickrande.


16% kroppsfett – 167 cm – 59kg – 35 år

Jag går aldrig ned sådär superlågt i fettprocent för det finns ingen anledning till det. Dock finns det inte heller någon anledning att ha “extra” fett, så lite magrutor och muskeldefinition är vardagslooken för mig som jag kan upprätthålla ganska enkelt.

Hur då? 

Kosten! 

Fitness handlar förstås om att lyfta tungt för att bygga muskler, men det handlar ännu mer om vad du stoppar i munnen. Att ligga lågt på kolhydraterna och vara i ketos så mycket som möjligt ger en lean look som aldrig blir för torr eller för extrem eftersom kalorierna hålls ganska höga. Ingen svält liksom. Under mitt långdragna faste-experiment gick jag ned i vikt och fettprocent för att det var svårt att få in alla kalorierna under ett så kort ätfönster, och det gör också att jag tappar i styrka och blir lite mer svulten, men tack vare hög näringsdensitet drabbar det i alla fall inte mina hormoner.

Fettprocent, östrogen & fertilitet

Det går såklart att ha för låg fettprocent som kvinna men jag tror att det är väldigt svårt, för att inte säga omöjligt om man kör på min modell med tung styrketräning och rikligt med näringstät, artegen föda. Rikligt med hälsosamma fetter och animaliskt protein, låga kolhydrater och en bra fettdrift och ketontillverkning. Jag kan inte se hur den livsstilen skulle kunna drabba fertiliteten negativt – tvärtom!


Om man däremot når en låg fettprocent genom överdriven cardio, dåligt utförda fastor (dricker kaffe/energidryck istället för att äta), lågfettkost, massa mjölkprotein (propud, proteinbars, proteinpulver) och annat syntetiskt kan man nog räkna med att den hormonella hälsan kommer att drabbas HÅRT! Särskilt för kvinnor. 


Summa summarum: muskeldefinition och rutor på magen går att uppnå på flera sätt och looken i sig är inte negativ för hälsan utan det är vad man gör och hur man lever för att upprätthålla den som avgör det.

Hur jag uppnår min look

Jag brukar få den här frågan så jag tänkte vara lite förutseende och svara på den, men ingenting är exakt i min värld så jag kan tyvärr inte ge exakta antal kalorier, exakt antal fastetimmar eller något annat detaljerat. Jag kör mycket på känsla och lyssnar på kroppen förutom när det gäller att träna tungt, då kör jag över den totalt. Tung träning (tänk marklyft, knäböj, bänkpress, chins, dips) 5 dagar i veckan men ibland mer och ibland mindre. Strikt ketogen kost för det mesta (90% av tiden eller mer) och det innebär kött, fisk, ägg, smör, ister, talg och lite MCT-olja, avocado-olja och olivolja (sporadiskt med de vegetabiliska fetterna) samt grönsaker om jag känner för det men många mål blir helt karnivoriska.


Just nu kör jag ingen fasta utan äter 3 mål per dag, inga snacks och inga mellanmål. Jag kör ingen cardio för tillfället men är ofta ute och promenerar. När jag får ett ryck och gör cardio är det ALLTID HIIT (high intensity interval training) eftersom det är snällast mot kroppen, bäst för fettförbränningen och ger bäst kondition med minsta möjliga ansträngning.


Tillskott för träning är i princip bara kreatin, det är standard. Jag kan ta andra tillskott periodiskt men kreatinet är det som gör skillnad för muskelmassan.

That’s it!

Nej vänta det är en viktig ingrediens till! Långsiktighet!


Inlägget Låg fettprocent som kvinna – ohälsosamt? dök först upp på Next Level Biohacking.

Vad jag tycker om CBD | Cannabidiol

$
0
0

Det här inlägget skulle egentligen vara ett reklaminlägg för Bodystore för att reklama deras CBD-kräm som jag fick testa. Produkten tog slut i lager och jag väntade och väntade på att den skulle komma tillbaka men den kom aldrig. Söker man på CBD på deras sida nu är alla produkter borttagna som om de aldrig existerat?

Varför? 

En ny lag om att göra alla CBD (Cannabidiol) produkter som inte innehåller 0% THC (den knarkiga substansen) narkotikaklassade. De spelar alltså ingen roll att de innehåller mindre än 0,2% THC och är helt omöjliga att knarka på. Knark är det likförbannat!

Vad jag tycker om CBD | Cannabidiol

CBD cannabidiol

Produkten jag skulle gjort reklam för

Detta var för övrigt krämen jag testade som var riktigt bra. CBD är ju väldigt anti-wrinkle och man blev helt galet smooth av den. Tummen upp! Tyvärr finns det ju nu inte att köpa någonstans även fast det fortfarande finns vissa butiker som säljer CBD, dock riskfyllt att köpa nu.


Det är många som bett mig skriva om CBD och framförallt det endocannabinoida systemet. Vi har ett system för cannabis och ett för nikotin kan man säga, signalsystem med receptorer där cannabis och nikotin kan binda och ge effekter på kroppen och sinnet. Receptorer som aktiveras av CBD är TRPV, GPR18, GPR55, GPR119, PPAR (metabolism) och 5HTP (serotonin). Vi har de här spridda över hela kroppen. CBD är främst immunreglerande och påverkar T- och B-celler, makrofager och verkar hjälpa vid vissa autoimmuna sjukdomar. Positivt för Crohns, Parkinson, MS och vissa reumatiska tillstånd.


Finns det någon forskning på det här? Ja massor, det finns hundratals artiklar om endocannabinoida systemet och CBD och massor med studier på både cancer och inflammatoriska tillstånd. Jag vet inte riktigt vilka som blir relevanta att länka här så lättast är väl att du själv söker upp dem på schoolar.google.se om du är nyfiken. För övrigt har jag ingen mer åsikt om CBD jag är inte särskilt frälst själv men tycker det är riktigt kasst att det ska vara så svårt att få tag på för de som verkligen får effekt av det!

Vad tycker du om CBD? 

Inlägget Vad jag tycker om CBD | Cannabidiol dök först upp på Next Level Biohacking.

Artros är inflammation

$
0
0
artros är inflammation

Bild på artros

Det var väldigt längesedan jag utlovade ett inlägg om artros, jag har dröjt med det för att jag kände att jag behövde läsa på mer. Jag hade en spaning på att artros bara är inflammation och att man kan äta och träna sig frisk från artros, och det visade sig att det var precis så “enkelt”.

Vad händer vid artros?

Man får en lokal inflammation i leden som gör att den värker och svullnar och får begränsad rörlighet. Detta samtidigt som muskulaturen minskar och det kan växa ut benbitar som ökar smärtan i området.


Träning motverkar muskelförlusten så styrketräning är fantastiskt för alla reumatiska sjukdomar inklusive artros och såklart undvika precis allting som driver inflammation. Socker är ju nummer 1 inklusive fruktos från frukt och sötade produkter. Spannmål och stärkelse som nummer 2 och se till att äta riktig mat vid dagens alla mål. Inklusive frukosten. Bort med all fil och yoghurt, bort med alla gryn och flingor, alla mackor, all fika och….

“…men vad ska man äta då?”

“…jag tycker jag äter någorlunda”

“…får man inte äta någonting?”

Näe så orättvist är det om man har blivit sjuk eller fått något hälsoproblem då kan man inte fortsätta som vanligt för att då kommer det att bli värre på sikt. Det är inte en stor uppoffring att äta riktig, näringstät mat utan massa icke-mat och det är inte en stor uppoffring att träna för att få vara frisk. Många tycker att de äter “bra”, “försöker äta nyttigt”, “äter någorlunda” men nej, uppenbarligen inte om kroppen ändå blivit inflammerad.

Varför är du inflammerad?

Inflammationen har inte bara dykt upp där utan anledning det är något som underhåller och driver den biokemiska processen!

Din uppgift och skyldighet gentemot dig själv är att ta reda på vad det är för att du är ansvarig för din hälsa.


Min stående rekommendation vid de allra flesta hälsoproblem (utöver att söka den vården som behövs och ta emot hjälpen där) är att systematiskt och strategiskt undersöka sina vardagsvanor, sina kostvanor, sina tankevanor, sina sömnvanor för att detektera var livsstilen brister någonstans och vad som behöver ändras.


Penna och papper, en långsiktig plan och börja testa konsekvent och systematiskt så kommer det komma många, många aha-upplevelser längs vägen och du ökar chanserna rejält för att bli helt frisk.

Note: There is a poll embedded within this post, please visit the site to participate in this post's poll.Note: There is a poll embedded within this post, please visit the site to participate in this post's poll.

Inlägget Artros är inflammation dök först upp på Next Level Biohacking.

Vad är inflammation?

$
0
0

Kul att mitt inlägg artros är inflammation väckte så mycket känslor. Jag fick till och med ett litet besöksrekord här på bloggen och jag antar att det beror på att artros har blivit en folksjukdom. Unga som gamla verkar lida av artros i fingrar, axlar, höfter och knän!

Artros-inlägget väckte som väntat en hel del frågor och viss irritation, särskilt kring det här med att det faktiskt går att göra något åt. Man måste inte få artros och man måste inte leva med artros när man väl har fått det! Precis som med alla inflammationer kan det läka ut om man ger kroppen chansen.

Vad är inflammation?

De klassiska kriterierna för inflammation är rodnad, smärta, svullnad, värme och försämrad funktion. Om du har de här symptomen för att du blivit angripen av en bakterie eller ett virus så pratar man istället om infektion, och det brukar också ge upphov till slem- eller varbildning. En förkylning är en infektion.

Hur blir man inflammerad?

Det finns massor av sätt för kroppen att bli inflammerad på. Ett getingstick är ett exempel, eller om du har genomgått en operation, eller om du har dragit ut en tand hos tandläkaren, eller om du har stukat foten. Om du tränar hårt blir musklerna inflammerade och ibland blir även muskelfästena inflammerade. Det gör ont och du får svårt att röra dig normalt.


Kroppen tar dock hand om den här typen av inflammationer och inom några dagar eller veckor är du helt läkt och återfår funktionen. Problem uppstår när kroppen inte läker utan attackerar sin egen vävnad eller fortsätter att vara inflammerad månad efter månad, år efter år!

Kronisk retning av immunförsvaret

Större delen av immunförsvaret sitter i magen, i tarmväggarna närmare bestämt och utgörs också av tarmfloran. Livsmedel som retar tarmslemhinnan och ökar dess genomsläpplighet får proteiner från maten att ta sig igenom tarmen och ut till blodet. Där kan de interagera med immunförsvaret och ge en kronisk, låggradig inflammation. Vissa molekyler som tar sig igenom kan genom molekylär mimikry efterlikna kroppsegna ämnen så att immunförsvaret attackerar allting som påminner om den molekylen. Det kan vara sköldkörtelns celler eller vad som helst.


Autoimmunitet, artros och allergier är moderna livsstilssjukdomar som har uppstått sent i människans historia. Vissa människor är på grund av genetik, medfött dålig tarmflora, känsligt immunförsvar eller vad det nu kan vara väldigt känsliga för “normala”, moderna belastningar i form av stress (psykisk och fysisk), onaturliga livsmedel och tillsatser osv. De utvecklar förr eller senare något problem relaterat till immunförsvaret.

Hur löser man problemet?

Det finns ingen färdig lösning!

Det spelar ingen roll om du tror att du har en jättebra och hälsosam livsstil sålänge du fortfarande har problem. Det var många som kommenterade på artrosinlägget att “Jag äter LCHF/keto/vegetariskt/insert random och har fortfarande problem” och det är ju inte ett dugg konstigt för att bara för att du applicerat en paketlösning på dina problem betyder det inte att det är rätt lösning för dig.

Inflammationen har inte bara dykt upp där utan anledning det är något som underhåller och driver den biokemiska processen!

Din uppgift och skyldighet gentemot dig själv är att ta reda på vad det är för att du är ansvarig för din hälsa.


Jag äter själv en ganska karnivorisk variant av low carb/keto för att det ger mig mest fördelar, men det betyder inte att min kost fixar alla dina problem. Du behöver antagligen finjustera på en rad olika sätt om du har någon kronisk åkomma som inte blir bättre. Du behöver systematiskt och strategiskt undersöka alla dina vardagsvanor, kostvanor, tankevanor, emotionella livssituation, sömnvanor osv för att hitta var det brister. Det är inte ovanligt att emotionella/psykologiska problem tar sig fysiologiska uttryck det är väldigt väl dokumenterat så räkna inte bort någonting!


Penna och papper, en långsiktig plan och börja testa konsekvent och systematiskt så kommer det komma många, många aha-upplevelser längs vägen och du ökar chanserna rejält för att bli helt frisk.

Inlägget Vad är inflammation? dök först upp på Next Level Biohacking.

Viewing all 323 articles
Browse latest View live